MSN ve SMS çocukların edebi dilini bozuyor

Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Yiğit, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu karşısında uzun süre zaman geçiren çocukların olumsuz etkilendiklerini belirterek, teknolojik cihazların iletişim bozuklukları ve obezite gibi hastalıkları ortaya çıkarttığını söyledi.MSN ve SMS çocukların edebi dilini bozuyor Dodi Çocuk Kulübü’nde eğitim gören çocukların velilerine yönelik “Çocuklarda televizyon ve bilgisayar bağımlılığı” konusunda Psikiyatri Uzmanı Dr. Suat Yiğit, interaktif toplantıda bilgiler verdi. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi iletişim araçlarının çocuklar üzerindeki etkilerini nasıl buluyorsunuz sorusuna veliler,”Biz çocuklarımıza televizyon seyrettirmemeye gayret ediyoruz. Bilgisayar başında da oyun oynamamaları için dikkat etmeye çalışıyoruz. Oyun oynarken verdikleri isimler ve konuştuklarından bunu gözlemliyoruz” dediler. Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Yiğit de, yaptığı açıklamalarında, “Televizyon ve bilgisayar gibi iletişim araçları karşısında uzun zaman geçiren kişilerde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bunlar sosyal anlamda iletişim bozuklulukları ile obeziteler doğurmuştur. Şiddet içeren olaylar çocuklarda davranış bozukluklarına neden olmaktadır. Ayrıca çocuklar özdeşleştirme yaparak ve film karakterlerine dikkat ederek Polat Alemdar, Memati gibi karakterleri taklit etmekteler.”dedi. MSN ve SMS gibi yazışmalar neden ile çocukların edebi dilinin bozulduğunu konuşmasında anlatan Yiğit,” Mesajlaşırken çocuklarımız ‘ne haber’ yerine ‘nbr’ vb. gibi birçok kelimeyi okunduğunda anlam vermeyen kısaltmalarla birbirleri ile hızlı bir şekilde iletişim kuruyorlar. Bu iletişim edebi dillerini bozduğundan öğretmenlerle konuşuyoruz. Bu konuda hastalarımızda var. Yazılı kâğıtlarına yansıyor. Matematik dersinde bile yazılı kağıdına bu kısaltmaları kullanarak cevaplar yazan öğrenciler var.”diye konuştu.
Dodi Çocuk Kulübü işletmecisi Gülser Yiğit de, velilerden gelen çocuklar ve aile sorunları üzerine sorunların konuşulması ve tartışılmasının yanı sıra, uzmanlar tarafından verilecek olan bu tür seminerleri sürdüreceklerini belirterek, “Okul öncesi eğitimde ve aile içinde başlayan eğitimde çok dikkatli olmamız gerekir. Bunun içinde bu tür birliktelikleri bizler çok önemsiyoruz. İlgi gösterilmesinden dolayı da çok mutluyuz.”dedi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.