Kadına karşı şiddete hayır

Kadına karşı şiddete hayırMKÜ-KADMER ve KAGİD “Kadına Karşı Şiddete Hayır” dedi
Mustafa Kemal Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MKÜ-KADMER) ile Hatay Kadın Girişimciler Derneği (HATAY KAGİD); “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Nazan SAVAŞ ile Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Belgin ÜNAL; “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle hazırladıkları ortak bildiriyi okudular.
Okunan ortak bildiride, “25 Kasım 1960’ta, Dominik Cumhuriyeti’ndeki diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kadının (Mirabel Kardeşler) tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinden 39 yıl sonra-1999 yılında – 25 Kasım tarihi, Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü’ ilan edilmiştir.
Dünyada ve ülkemizde, kadına yönelik şiddetle mücadelede kat edilmesi gereken uzun bir süreç bulunmaktadır.
Günümüzde toplumsal cinsiyete dayalı kadınlara uygulanan şiddet, kadınların önündeki en önemli engellerden birisi olmaya devam etmektedir. Özellikle kız çocukları ve kadınlar, aile içinde, sokakta, okulda ve iş hayatında fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmakta; yaşanan şiddetin, kız çocuklarının okuyamamasından kadınların toplumsal hayata etkin katılamamalarına, istihdamda yeterince pay alamamalarına, kız çocukların mirastan mahrum edilmelerinden kadınların kazandığı paranın ellerinden alınmalarına, kadınların çocuklarına uyguladıkları şiddetin artmasından istenmeyen evliliklere ve gebeliklere, sakatlıklardan ölümlere kadar çok kapsamlı sonuçları olmaktadır. Namus adına işlenen cinayetler, bu şiddet türünün en ölümcül ve görünür biçimlerinden biridir.
Türkiye’de yaşanan toplumsal cinsiyetin yansıması, Dünya Ekonomi Forumunun, “Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği 2010” raporunda da maalesef gözler önüne serilmiştir. Türkiye, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi” sıralamasında, 134 ülke içinde 126. sırada yer almıştır.
Kadınların insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, toplumsal yaşamda konumlarının güçlendirilmesi, eşit hak, fırsat ve imkanlardan yararlanmaları için; kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve medya işbirliği ile, tüm vatandaşların güç birliği oluşturarak üzerlerine düşen görevleri yapmaları gerekir.
Bizlerin de kadınlarımıza, analarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza uygulanan her türlü şiddete karşı hep birlikte toplum olarak tepki vermemiz gerektiğini düşünüyor; kadına yönelik şiddetin önlenmesi için, bütün alanlarda cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için “kadına yönelik şiddete hayır” diyoruz” ifadeleri yer aldı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.