Ayakçı emlakçılar her kesime zarar veriyor

Ayakçı emlakçılar her kesime zarar veriyorİskenderun Emlakçılar Derneği Başkanı Şanlı:

“Ayakçı emlakçılar her kesime zarar veriyor”

İskenderun Emlakçılar Derneği Başkanı Zeki Şanlı, kentimizde emlak sektöründe faaliyet gösteren ayakçı emlakçıların sayısının her geçen gün arttığını ve bu durumun her kesime zarar verdiğini kaydetti. Korsan emlakçılarla mücadelede denetim eksikliği olduğunu belirten Şanlı, gayrimenkul alırken veya satarken resmi emlakçılarla iş yapmaları konusunda vatandaşların dikkatini çekti.
Korsan emlakçılar konusunda ilgilileri daha dikkatli olmaya davet eden İskenderun Emlakçılar Derneği Başkanı Zeki Şanlı, “İskenderun’da emlak sektöründe kayıt dışı çalışan korsan emlakçıların ya da piyasa tabiriyle ayakçı emlakçıların sayısı, kayıt altında çalışanların sayısından çok daha fazla durumdadır. Bu vahim bir durumdur. Bu vahamet her kesime zarar vermektedir. Devlet olsun, emlakçılar olsun ve vatandaş olsun bu zarardan nasibini yeterince almaktadır. Bu konuda mücadele ve denetim eksikliği vardır. Bu vesileyle ilgilileri daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Özellikle vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Gayrimenkul alırken veya satarken az komisyon ödeyeceğim diye ehliyetsiz kişilerle iş yapmayın. Mağduriyet durumu olduğunda karşınızda muhatap bulamazsınız. Bu yüzden resmi emlakçılarla iş yapın ki, sizi temsil etme konumunda olsun, haklarınızı korusun ve mağduriyet yaşanmasın” şeklinde görüş ortaya koydu.

ESKİ ZİHNİYETLE EMLAKÇILIK YAPMA ANLAYIŞI BİTTİ
Açıklamalarının devamında İskenderun Emlakçılar Derneği’nin kurulma amacına ilişkin görüşlerini ortaya koyan Şanlı, “Bizlere çeşitli vesilelerle neden ikinci derneği kurdunuz diye sorular yöneltiliyor. Derneği kurmamızı gerektiren en büyük etken meslekte var olan başıboşluğun, dağınıklığın ve kural tanımazlığın giderilmesini sağlamak ve mesleğe kendi bünyesinde bir kimlik kazandırma ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı gidermek adına İskenderun Emlakçılar Derneği’ni kurduk. Ayakçı emlakçılar haricinde, sıkıntılı olduğumuz bir durumda farklı faaliyetleri olmasına rağmen bir çok iş yerinin vitrinlerinde satılık veya kiralık ilanları bulunmaktadır. Herkes işini yapsın; bizler de ekmek mi satalım, elbise mi satalım, olacak şey değil. Belediyenin ilgili birimlerini göreve davet ediyorum. Belediye Başkanı ile her ne kadar görüşemediysek de, bu soruna el atacağını ve gelişmiş şehirlerdeki gibi çözüme kavuşturacağını ümit ediyorum. Dernek üyemiz olsun veya olmasın tüm gerçek meslektaşlarıma sesleniyorum. Artık eski zihniyetle emlakçılık yapma anlayışı bitmiştir. Tüm meslektaşlarım emlak işlerini sözleşme ile yapmalıdır. Gelişmiş ve kabul gören emlakçılık anlayışı sözleşmeden geçmektedir. Bu gerçeği bütün meslektaşlarımız sindirmek zorundadır. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2004 yılında yayımladığı emlak komisyonculuğu standartlarına uyalım. Eksiklerimiz varsa en kısa sürede giderelim. Unutmayalım ki yaptığımız iş her şartta güvenirliliği ve saygınlığı gerektirir. Son olarak önemli ölçüde eksikliğini hissettiğimiz TBMM’de bekletilen ve her ne hikmetse bir türlü yasallaşamayan Emlakçılık Yasa Tasarısıdır. Bu tasarının bir an önce yasallaşması gerekir. Bu mesleğin belirli bir düzene ve seviyeye gelmesi isteniyorsa, iktidarın bu tasarıyı vakit kaybetmeden gündemine alması ve yasallaştırması, Türkiye’de emlakçılık mesleğini icra eden herkesi yakından ilgilendirmektedir” diye konuştu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.