Olası İskenderun depreminde binaların %67si hasar görecek

Olası İskenderun depreminde binaların %67si hasar görecekJeoloji Yüksek Mühendisi Pişkinpaşa, İskenderun Belediye yönetimine seslenerek, olası bir depremde riski azaltmak amacıyla kentteki tüm binaların envanterinin mutlaka çıkarılması gerektiğinin altını çizdi:

“Belediye binaların envanterini çıkarmalı”

Jeoloji Yüksek Mühendisi Vahit Pişkinpaşa, 15 Kasım’da İskenderun’da meydana gelen 4,9 şiddetindeki depremin ve sonrasında Osmaniye, Adana ve Mersin’de oluşan küçük çaplı depremlerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini söyledi. İskenderun’un olası bir depremde alınması gereken önlemler yönünden hazır olmadığının altını çizen Jeoloji Yüksek Mühendisi Vahit Pişkinpaşa, “Geçtiğimiz günlerde İskenderun Körfezi’nde 4,9 ve sonrasında Osmaniye, Adana ve Mersin’de oluşan küçük ölçekli depremler, bizlere mutlaka deprem konusunda gerekli tedbirleri almamız konusunda önemli mesajlar vermektedir. Çünkü bölgemiz deprem bölgesidir. Geçtiğimiz günlerdeki depremlerle yerkabuğunun zayıf ve dayanıksız noktaları kırılmış olup, fay hattı yırtılmaya devam etmektedir. İskenderun ve çevresindeki depremler, büyük depremin öncü habercileridir. Ama bu büyük deprem ne zaman olur bilemeyiz. Bulunduğumuz bölge deprem yönünden çok tehlikeli bir bölgedir. Ben, Mustafa Kemal Üniversitesi ile 2001 ve 2002 yıllarında İskenderun’da Fener Caddesi, Ulucami Caddesi, Şehit Pamir Caddesi ve E-5 karayolu üzerindeki tüm yapılarda geniş ölçekli bir araştırma yaptım. Bu araştırma neticesinde İskenderun’da çok vahim bir tablo ortaya çıktı. Çünkü rapor haline getirdiğimiz bu araştırmanın sonucu gösteriyor ki, Allah göstermesin, İskenderun’da olası bir 6,5 şiddetindeki depremde binaların yüzde 67’si ağır hasarlı hale gelecektir. Bir defa bizim bina envanterimiz yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi depreme karşı bina envanteri çalışması yürütüyor. İskenderun’da olası bir depremde riski azaltma yönünde hiçbir çalışma bulunmuyor” dedi.
Pişkinpaşa, açıklamasının son bölümünde İskenderun Belediye yönetimine seslenerek, “Belediyenin mutlaka bina envanteri çalışmasında bulunması lazım. Zaten mevcut yapı denetimi yasasıyla da binaları denetlemek mümkün görünmüyor. Yapı denetimi yasası çıktı çıkmasına ama, yeterli değil” diye konuştu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.