Paran yoksa okuma

İskenderun Emel Akçay İlköğretim Okulu’nda temizlik parasını veremediği için okul yönetimi ve öğretmen tarafından “temizlik parasını getiremiyorsanız okula gelmeyin” denildiği iddiası ‘bu nasıl bir eğitim zihniyeti” sorusunu gündeme taşıdı:
Paran yoksa okuma
İskenderun Emel Akçay İlköğretim Okulu 4.sınıf öğrencisi olan Ayşe Aslan ve 8 yaşındaki 2. sınıf öğrencisi Elmas Aslan’dan okulda öğretmenleri tarafından temizlik parası isteniyor. Ailenin maddi durumu kötü olduğu için okula temizlik parası götüremeyen bu çocuklara okul yönetimi tarafından “temizlik parası getiremiyorsanız okula da gelmeyin” denildiği iddia ediliyor. Her iki çocuk da temizlik parası yüzünden 10 gündür okula gidemiyor.
Yaşam insanlar içindir. Ama hayata geldikten hemen sonra çocukluk çağlarından mezara kadar sorunlar ve yaşamın sıkıntıları insanlarla iç içe olur. İnsan büyüdükçe sorunları ve sıkıntıları da artar. İskenderun’da yaşamın kıyısında kalan bir aile, yemeği içmeyi unutup çocuklarının okula gönderilmesi için devletin yardım elini bekliyor. Gültepe Mahallesi 405 Sokak 102 No’lu evde oturan beş çocuklu Aslan Ailesi, bir yandan hayatta kalma mücadelesini sürdürürken diğer taraftan da çocuklarını okutma derdine düşmüş vaziyette.
Fakirlik insanın elinde olan bir durum değil. Yaşam kime nasıl gülecek, orasını da Allah bilir. Baba Necdet Aslan, işinden olduktan sonra sıkıntıların peş peşe geldiğini dile getiriyor. O kendi derdiyle ilgilenirken, esas büyük dert peşini bırakmıyor. Beş çocuk babası olan Necdet Aslan, eşi Sultan Aslan ile birlikte şimdi çocuklarını okula gönderebilmenin derdine düşmüş. Ayşe Aslan 10 yaşında olup, okuyarak güzel bir meslek sahibi olmak ve her insan gibi huzurlu bir yuva özlemi kuruyor. Ama maalesef bazı eğitimciler onun sevgi dolu minik kalbini daha şimdiden kırmış ve okuldan soğutmuş. Emel Akçay İlköğretim Okulu 4.sınıf öğrencisi olan Ayşe Aslan ve 8 yaşındaki 2. sınıf öğrencisi Elmas Aslan’dan okulda öğretmenleri tarafından temizlik parası isteniyor. Ailenin durumu yerinde olmadığı için okula temizlik parası götüremeyen bu çocuklara okul yönetimi tarafından “temizlik parası getiremiyorsanız okula da gelmeyin” denildiği iddia ediliyor. Bu durumu içerleyen çocuklar ağlayarak eve geliyorlar. Annelerine durumu anlatarak okula gitmek istemediklerini haykırıyorlar. Geleceğe umutla bakan bu çocukların okuma hevesi okul yönetimi ve öğretmen tarafından kırılıyor. Her iki çocuk da temizlik parası yüzünden okula gidemiyor. İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri konuya bir çözüm üretirlerse, çocuklar okullarına gidebilecekler. Anne Sultan Aslan çocuklarının okula gidememesinin sebebini utana sıkıla da olsa dile getirerek, “Çocuklarımla okulda dalga geçiyorlar. Durumu müdür beye anlatmaya gittim, o da ‘git öğretmeniyle konuş’ dedi. Öğretmeni de bana ‘çocukların temizlik parası verilmiyorsa okula gelmesinler’ dedi. Bunu da okul müdürüne söyledim. O da gülerek ‘gelmesinler o zaman’ dedi. Benim çocuklarım 10 gündür okula gidemiyor. Ben Türk vatandaşı değimliyim. Benim haklarımı, insanlığımı koruyacak kimse yok mu? Yalnızca Allah’a ve devlete sığınıyoruz” açıklamasını yaptı.
Evet..
Eğer gerçekten de bu sözler eğitimciler tarafından anne Sultan Aslan’a dile getirilmişse, İskenderun’da eğitim adına çok vahim bir manzara var demektir.

Önceki İçerikİş planı sahiplerine hibe ve faizsiz kredi imkanı
Sonraki İçerikİMKB’nin gözü kulağı yurt dışı piyasalarında
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.