Belen’de Gençlik Şühedanın İzinden Yürüdü

Belen Belediyesi ev sahipliğinde ve İskenderun Gençlik Merkezi’nin organize ettiği “Gençlik Şühedanın İzinde” Belen 6. Sarıkamış Şehitlerini Anma yürüyüşümüz gerçekleşti.
Vatandaşların toplanma alanına intikal etmesinin ardından 1km’lik radar mevkiine doğru gerçekleşen yürüyüşümüze Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Belen İlçe Emniyet Amiri Mehmet KARCI, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Gökhan ÇEVİK, Belen İlçe Müftüsü Mehmet Seri DOĞRU, Belen AK Parti İlçe Teşkilat Başkan V. Fidan Sarcan, Belen Kadın ve Gençlik Kolları, Belen İlçe Okullarının yanı sıra Hatay Güvenlik Korucuları Şehit ve Gazi Aileleri Derneği, Belediye Meclis Üyeleri, Tanrıkurt Diriliş Teşkilatı, Reyhanlılılar Derneği, Amanoslar Çevre Derneği, Payas ve İskenderun Motor Sporları Üyeleri gibi bir çok STK temsilcileri ve üyeleri ile çevre ilçelerden gelen Gençlik Merkezleri, İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri, okullarını temsilen öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılımıyla gerçekleşti.
Yürüyüşün ardından tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dua okundu. Şiir dinletisi ve Sarıkamış Türkülerinin söylendiği tören duygulu dakikalara ev sahipliği yaptı. Çorba dağıtımı, ağaç dikimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sonlanan anma töreninde yağan karda katılımcılara günün anlam ve önemine istinaden anlamlı dakikaları yaşattı.
Açılış konuşmasını yapan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu tüm konukları duygulandıran konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Bu yıl “GENÇLİK ŞÜHEDANIN İZİNDE” sloganıyla altıncısını düzenlediğimiz “6. BELEN SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ”ne hoş geldiniz.
Hatay Gençliği bu yılda Şüheda yürüyüşünü tamamlayarak, vatan için toprağa düşmüş şehitlerini anmış ve şehidine vefasını bir kez daha göstermiştir.
Sarıkamış; Tarihi şanlı zaferlerle dolu olan asil milletimizin, savaşmadan – 45 derece dondurucu soğukta, düşmana karşı durmanın ve geri dönmeyi düşünmeyenlerin öteki adıdır.
Şehitlerimizin bu vatan için toprağa düşmüş kanının her bir damlası paha biçilemez bir değer taşıyor. Mehmetçiğimiz, Çanakkale’de, Yemen’de, Kutül Amare’de ve vatan toprağını kutsal saydığımız her cephede, sırtını düşman kurşununa hiçbir zaman dönmemiş ve al kanları ile kahramanlık destanları yazmıştır. Şehitlerimizin al kanlarıyla yazdığı kahramanlık destanı Sarıkamış’ta bembeyaz destana dönüşmüştür.
Rus ordusunu Kafkaslardan çıkarıp, doğu sınırlarımızı Hazar Denizi kıyılarına kadar genişletme hedefiyle başlatılan Sarıkamış Harekâtı sonrasında 3. Ordu, soğuk kış şartları ve salgın hastalıkların da etkisiyle büyük ölçüde tasfiye oldu. Kardelen şehitleri, vatan ve millet sevgisinin ne demek olduğunu kahramanlıklarıyla bizlere göstermişlerdir. Bizler de onların izinden giderek istiklal ve hürriyetimizi ebediyete kadar devam ettirmek için büyük bir inanç ve gayretle çalışıyoruz.
İşte böyle Ataların evlatları olan bizler, o son anda bile vatanı savunmaktan hiç vazgeçmemiş, tek bir kez geri dönmeyi düşünmemiş ve insanüstü çabalarla dayanılmaz soğukta, bizler bugünlere gelelim diye mücadele vermişlerdir.
İşte bize düşen de bu vatana her zaman ve her koşulda sahip çıkmak, kötü emelleriyle vatanımızı bölmek ve parçalamak isteyen hainlere fırsat vermemektir. Dünde ve bugünde hala yurdumuz üstüne boş hayaller kurarak planlar yapanlar, ne dün ne de bugün asla başarıya ulaşamamış ve ulaşamayacaktır.
104 Yıl önce Sarıkamış’ta nesilden nesle anlatılacak ve örnek olacak bu destanı yazan şehitlerimiz, Allah-u Ekber Dağlarına emanet ettiğimiz 90 bin canımızı, bu dünya durdukça yâd edeceğiz.
Sarıkamış kışının ne derece zorlu şartlarda geçtiğini ve yüreğimizi titreten o anlamlı türküde şöyle ifade ediyor;
‘Sarıkamış üstünde kar, kar altında Memedim yatar. Gülüm donmuş, kara dönmüş, gören sanmış yârin sarar, kimi Yemen, kimi Harput üzerinde ince çaput. Avut yiğit, gönlün avut, yar sarmazsa, Mevla’m sarar.’
İşte bu dizeler Sarıkamış kışının, Allahu Ekber Dağı ayazının ne demek olduğunu bu sözler bir nebze de olsa bizlere anlatmaya yetiyor.
Sevgili gençler, değerli siyasilerimiz ve kıymetli vatandaşlarımız bu şüheda yürüyüşünün her yıl bir öncekinden kalabalık olması bizleri ne denli mutlu ettiğini ifade etmek isterim çünkü geçmişine sahip çıkan bu gençlik elbette ki geleceğine de sahip çıkacaktır. Bu anlamda bizler üstümüze düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz.
İşte bu duygu ve düşüncelerle Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Sarıkamış’ta ve nice yerlerde şahadet şerbetini içmiş Şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları Şad mekânları cennet olsun.” Şeklinde konuştu.

Belen’de Gençlik Şühedanın İzinden Yürüdü Belen’de Gençlik Şühedanın İzinden Yürüdü Belen’de Gençlik Şühedanın İzinden Yürüdü Belen’de Gençlik Şühedanın İzinden Yürüdü

Önceki İçerikYayladağı’nda Yangın
Sonraki İçerikCHP Milletvekilleri Zeybek ve Şahin İTSO’yu ziyaret ederek bölge ekonomisini değerlendirdi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.