CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ı göreve davet etti

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların anayasa ve içtüzükte belirtilen süre içinde soru önergelerine cevap vermelerini sağlaması, süresi içinde cevap vermeyenleri ise uyarması gerektiğini, aksi halde Meclis Başkanının görevi kötüye kullanmış olacağını söyledi.

TBMM’nin bilgi edinme ve denetim yollarının Anayasanın 98. maddesinde belirtildiğini, bu yollardan en çok kullanılanının yazılı soru önergesi olduğunu belirten Şahin, bu maddenin ayrıca cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarca yazılı soru önergelerinin 15 gün içinde cevaplanması gerektiğini hüküm altına aldığını hatırlatarak ‘‘Milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinin cevaplanmaması Yüce Meclis’i yani milleti pasifize etmeye yöneliktir. Milleti cezalandırmaktır.’’ dedi.
CHP’li Şahin yaptığı yazılı basın açıklamasında şimdiye kadar taş ocaklarının denetlenmesi ve dinamitle yapılan patlamaların çevre ve insan üzerindenki olumsuz etkileri, Cemevilerine yasal statü verilmesi, limanlarda gümrük ve gıda labratuvarları kurulması, narenciye entegre tesisleri kurulması, İskenderun Limanı’na gelen ithal anguslardan kaynaklı oluşan kötü kokunun önlenmesi, Suriyeli mültecilerin durumu ve ülkelerindeki güvenli alanlara geri dönüşlerinin sağlanması ile Dörtyol Devlet Hastanesi’nin son durumu konularında; Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Tarım ve Orman, Ticaret, Sağlık bakanlarına ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına sorduğu sorulara yanıt alamadığını belirterek, ‘‘Soru önergesi vermek bir milletvekilinin görevidir ve Meclis’in mevcut hükümeti denetim yoludur. Anayasal düzene katkı sağlamak ve toplumsal yaşamı daha huzurlu kılmak amacıyla milletvekillerinin millet adına sorduğu sorular Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96. maddeleri gereği en geç 15 gün içerisinde cevaplanması gerekmektedir. Ancak muhalefet vekillerinin verdiği soru önergeleri malesef yanıt bulamıyor, zaman aşımına uğrayarak yanıtsız kalıyor. Meclis Başkanı Binali Yıldırım görevini yaparak, Anayasa’da belirtilen süreler geçtikten sonra cevaplayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu madde 257’de belirtilen Görevi Kötüye Kullanma suçundan dolayı şikayetçi olmalıdır. Aksi halde kendisi de aynı suçu işlemiş duruma düşecektir!’’ dedi.

Yeni yasama döneminin başladığı tarihten bu yana TBMM’nin olağan çalışma süresince verilen soru önergelerinin önemli bir kısmının yanıtlanmamasından ve kendisinin Hatay iliyle ilgili verdiği önergelerin hiç birine yanıt alamamaktan şikayet eden Suzan Şahin ‘‘Şimdiye kadar AKP’nin her seçim öncesi vaad olarak sunduğu ama hiç bir adım atılmayan Dörtyol’da yapımı planlanan hastanenin durumuna ilişkin Sağlık Bakanına, İskenderun Limanı’ndaki canlı hayvan taşımacılığından kaynaklanan ve İskenderun’u yaşanmaz hale getiren kötü koku ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanına, Hatay’in %25’ini oluşturan Suriyeli mültecilere dair çeşitli verilere ve bu kişilerin ülkelerine dönüşü için çalışma yapılması talebine ilişkin İçişleri Bakanına, son zamanlarda artan şarbon vakaları ve anguslarla ülkeye giren hastalıkların önlenmesine yönelik Hatay’ın İskenderun ilçesinde Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvarı ve Gıda Analiz Laboratuvarı kurulmasına yönelik bir planlama yapılıp yapılmadığına ilişkin Ticaret Bakanına, ülke ekonomisine büyük katkısı olan narenciye üreticisinin temel sorunu olan Dörtyol’a soğuk hava deposu ve meyve entegre tesisi kurulması talebine ilişkin Tarım ve Orman Bakanına, yine AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her seçim öncesi seçim vaadi olarak dillendirdiği ama seçim sonrası unutulan Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasına yönelik çalışmalara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısına sorduğum sorular yanıtsız kaldı. Milletin oylarıyla milleti temsilen geldiğimiz yüce meclisin bize verdiği yetki, meclis başkanı ve bakanların görev ihlalleriyle engellenmek mi istiyor? Vergisini veren, 600 bine yakın Suriyeliyi misafir eden Hatay’ın sorunları ile ilgili parlamentonun hükümeti denetleme görevini yerine getirmesi neden engelleniyor? Hergün Hatay sokaklarındayım, halkın sorun ve taleplerini dinliyorum. Hataylının sorunlarını meclise taşıyarak hükümet yetkililerini harekete geçirmek ve denetlemek benim görevim. Ancak hükümetin vurdumduymaz tavrı Hatay halkının sabrını taşırmış durumdadır. Görev ihlalleri ve Anayasa ile Meclis İçtüzüğünün açık hükümlerini yerine getirmeyerek Hatay halkı resmen cezalandırılmaktadır. Bu millet sandıkta bunun hesabını mutlaka soracaktır ancak bu vurdumduymaz tavır devam ederse gerek sorularımıza cevap vermeyen bakanlar gerekse önergelerimizin durumunu takip etmekle yükümlü olan TBMM Başkanı Sayın Binali Yıldırı’ı göreve davet ediyorum. Kimsenin Hatay halkını cezalandırmaya hakkı yoktur.’’ ifadelerini kullandı.

Tarihi ve doğal zenginlikleri yok edip, tüm canlıların (insan-hayvan-bitki) olumsuz etkilenmesine neden olduğunu gerekçe göstererek, Hatay’daki taş ve kum ocaklarının doğaya ve yaşam alanlarına verdiği zararların araştırılarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye verdiği meclis araştırma önergesi de gündeme alınmayan ve genel kurul gündemine gelmeyi bekleyen CHP Milletvekili Suzan Şahin’in şimdiye kadar verdiği ve ilgili bakanlıklarca cevaplanmayarak zaman aşımına uğrayan yazılı soru önergeleri ise şöyle;

– Hatay Dörtyol’da yapımı planlanan hastaneye ilişkin önerge
– Hatay’ın İskenderun ilçesinde Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvarı ve Gıda Analiz Laboratuvarı kurulmasına yönelik bir planlama yapılıp yapılmadığına ilişkin önerge
– Suriyeli mültecilere dair çeşitli verilere ve bu kişilerin ülkelerine dönüşü için çalışma yapılması talebine ilişkin önerge
– İskenderun Limak Port Limanındaki canlı hayvan taşımacılığından kaynaklanan kötü kokuya ilişkin önerge
– Hatay ilinin Dörtyol ilçesine soğuk hava deposu ve meyve entegre tesisi kurulması talebine ilişkin önerge
– Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasına yönelik çalışmalara ilişkin önerge

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ı göreve davet etti

Önceki İçerikİSTE’de “Atatürk’ü Anma Koşusu” Yapıldı
Sonraki İçerik“ETNOGRAFYA’DAN ANITKABİR’E ATATÜRK” Sergisi İskenderun İskelesinde açıldı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.