Uzun Süren Öksürüğün Nedeni Boğmaca Olabilir

İki haftadan uzun süren öksürüğün ‘boğmaca’ olabileceğine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, bu bulguları olan kişilerin vakit kaybetmeden uzmana başvurması gerektiğini belirtti.
Boğmaca hastalığının nedenleri ve risk grubu hakkında bilgiler veren KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Boğmaca, genellikle bir çocukluk çağı enfeksiyonu olarak düşünülmekte, hastalık semptomlarını gösteren ergen ve erişkinlerde hekimler tarafından ön tanıda akla gelmemektedir. Ergen ve erişkinlerde, özelliksiz iki haftadan uzun süren öksürükte akla boğmaca enfeksiyonu gelmelidir. Klasik olarak, erişkinlerde aralıksız devam eden öksürük nöbetleri sonrası gelişen ani boğulma hissi, şiddetli baş ağrısı, bilinç durumunda bozulma ve sonradan ani bir nefes alma, tarif edilir. Öksürük sonrası kusma ve paroksismal nöbetler ile kişinin kendini son derece iyi hissettiği saatlerin keskin sınırla ayrılması erişkin ve adolesanların tanısında anahtar bulgudur. Ergenlerde ve erişkinlerde de bulgular atipik olabilir, hastalık yalnızca inatçı öksürük yakınmalarına yol açar. Birçok çalışmada erişkinlerde boğmaca öksürüğünün 21 günden uzun sürdüğü gösterilmiştir ve ortalama süresi 36-48 gündür. Bu bulgularla karşılaşıldığında mutlaka Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Boğmaca aşı ile önlenebilir”
Boğmacanın tanı ve tedavisi hakkında bilgiler veren KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Klinik olarak boğmaca enfeksiyonu tanısını koymakla birlikte, hastalığın kliniğin farklı tablolarda ortaya çıkışı, aşılama sonrası hastalığın bulgularının değişmesi, eşlik eden başka enfeksiyonlar ve doktorun tanıda aklına gelmemesi nedeni ile tanı koymada zorluklar yaşanmaktadır.Antibiyotik tedavisi hastalığın başında uygulandığında klinik seyri değiştirirken geç dönemde başlandığında hastalığın seyrini ve süresini etkilemez, ancak bulaştırıcılığı önleyebilir.Boğmaca çok bulaşıcı bir hastalık olup, hastalığın ilk 1-2 haftasında etken üst solunum yollarında bulunur. Bulaşma öksürük damlacığı ile olur ve hasta kişinin sekresyonları ile temas sonrası, duyarlı kişilerde hastalık gelişme oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Sonuç olarak, boğmaca aşı ile önlenebilir bir enfeksiyon hastalığıdır. Erişkinler sıklıkla kaynak olduğu için erişkinlerde aşılanmalıdır” dedi.

 

Önceki İçerikBattı Çıktı Projesi’nin Asfalt Çalışmasında Son Kademeye Gelindi
Sonraki İçerikİSTE, KOSGEB – KOBİGEL Programı’na Ev Sahipliği Yapıyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.