Chp’li Şahin: Şarbon Vakaları Gibi Tedbirsizlikler Yaşanmaması İçin Limanlara Gümrük Laboratuvarları Kurulması Şarttır

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limanı’na Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvarı kurulması için harekete geçti. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Şahin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplaması üzere yazılı soru önergesi verdi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinin dış ticaret potansiyeli oldukça gelişmiş bir ilçe olduğunu söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölgede faaliyet gösteren ithalat ve ihracatçıların önemli sorunlarından birinin yurtdışından ithal edilen ve  ihraç edilecek ürünlerin Gümrük Laboratuvarı tarafından incelenmesi yükümlülüğü olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Bölgenin yüksek ithalat-ihracat potansiyeline rağmen, bölge insanının Mersin ve Gebze Gümrük Laboratuvarı’nı kullanmak zorunda olduğunu belirten CHP’li Şahin, ‘‘Bu durum hem maddi külfete sebep olmakta hem de zaman kaybına yol açmaktadır. Ayrıca Mersin ve Gebze laboratuvarlarında oluşan iş yükü nedeniyle mağduriyetler yaşanmaktadır. Bölgede bir Gümrük Laboratuvarı’nın inşa edilmesi oldukça önemlidir.’’ ifadelerini kullandı.

Gümrük Laboratuvarı bölge genelinde sadece Mersin ilinde bulunuyor, analiz için Mersin ya da Gebze’ye numuneler gönderiliyor. Bu nedenle hem zaman hem de maliyet kaybı yaşanıyor. Sanayici, iş adamı, ihracatçılar ve İskenderun’un geleceği için İskenderun’a bir laboratuvar kurulmasının çok önemli olduğu belirtilen önergede gümrük laboratuvarının şehrin ticari yaşamına yarar getirecek, ülke kalkınmasına destek olacağı belirtildi.

Şahin, İskenderun İlçe Belediye Meclisi’nin Gümrük Laboratuvarı’na bina tahsisini gündemine alarak ilgili maddeyi kabul ettiğini, İskenderun İlçe Belediyesi’nin mülkiyetinde olan ve kapalı durumda bulunan Sarıseki Belediyesi’ne ait hizmet binası Doğu Akdeniz Gümrük Ticaret ve Bölge Gümrük Müdürlüğü’ne tahsis edildiğini, Belediye Meclisinin aldığı bu karar şehirde var olan ekonomik topluluğu sevindirdiğini ancak hala bir gelişme olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ‘‘Tarım İl Müdürlüğü’nün Antakya’da olması, Gümrük Kimya Laboratuvarının Mersin´de olması, Bölge Müdürlüğü’nün İskenderun´da olması, firmalar açısında hem zaman kaybı hem de maliyet oluşturmaktadır. Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi’nde kimyasal laboratuvarın olmasına rağmen, bu hizmetlerin İskenderun´da olması gerekliliği elzemdir. Bu konuda gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir. İskenderun´a kurulacak bir Gümrük Kimyasal Laboratuvarın yurt dışına ithalat ihracat yapan firmalarımızın işlerini kolaylaştıracağı gibi, bölge ve ülke ekonomisi için de son derece faydalı olacağı kesindir. Bu konuda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Son günlerde halk sağlığını tehdit eden şarbon vakaları gibi tedbirsizliklerin yaşanmaması için gümrük laboratuvarlarının kurulması şarttır!’’ dedi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması üzere sorduğu sorular ise şöyle;

  • Hatay ili İskenderun liman bölgesine bir Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvarı kurulması gerekli midir?
  • Son günlerde gündemde olan, ithal edilen ve gemilerle ülkemize giriş yapan büyük ve küçük baş hayvanlardan salgın hale gelen şarbon vakaları ve limanlardan ülkemize giriş yapan et ürünlerinden yayılan hastalıklar ve buna benzer halk sağlığını tehdit edecek tedbirsizliklerin giderilmesi amacıyla; ithalat/ihracat kapısı olan her limana Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvaru kurulması bakanlığınızın planlarında mıdır?
  • Belediye meclisinin yer tahsisine rağmen neden 2 yıldır bir girişim olmamıştır?
  • İskenderun Liman bölgesine bir laboratuvar kurulması bakanlığınızca planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa ne zaman yapılacaktır ve ne zaman faaliyete geçecektir? Hedef kitlesi kimler olacaktır?
  • Yatırım maliyetinin yerli/yabancı yatırımcı veya –Hatay’ın barındırdığı Suriyeli mülteci sayısı göz önüne alınarak- Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan mali imkan kapsamında finanse edilmesi mümkün müdür?
  • Yatırım maliyetini güvence edecek tüzel veya özel sektörün projeye olumlu bakması ve işe talip olması durumunda bakanlığınız bölgede kurulacak laboratuvara memur tayin etme teminatı gibi bir tasarrufu olur mu?

Chp’li Şahin: Şarbon Vakaları Gibi Tedbirsizlikler Yaşanmaması İçin Limanlara Gümrük Laboratuvarları Kurulması Şarttır

Önceki İçerikAK kadınlardan “kitap bağışı”
Sonraki İçerikKasaplar Odası Başkanı Sert; “Güvenle et yenilebilir”
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.