9. Aba Güreşi Dünya Kupası Sahiplerini Buldu

Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu tarafından düzenlenen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası 9. Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası Hatay’da gerçekleşti.
2 Eylül Pazar günü HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’ndeki aba güreşi mersahında gerçekleşen şampiyonaya, Azerbaycan’dan Yunanistan’a, Pakistan’dan Rusya’ya kadar 40 ülkeden yüzlerce sporcu katılım gösterdi.

60, 70, 80, 90 ve 90+ olmak üzere toplam 5 kategoride gerçekleşen müsabakalar seyir zevki yüksek maçlara sahne oldu.

Kentin otantik yapısına uygun güreş meydanında sporcular hünerlerini sergilerken, tribünleri dolduran güreş severler, dünyanın en yetenekli güreşçilerini izleyerek HBB Mehteran Takımı’nın gösterileri ve güreş ağasının manileriyle de eğlenceli zaman geçirdi.

Aba Güreşi sporunun, Orta Asya’dan doğup savaşlarda yakın dövüş adına yapıldığını ve 5 bin yıllık tarihi ile bugüne kadar getirildiğini anlatarak sözlerine başlayan Başkan Savaş, 9 yıldır da dünya şampiyona organizasyonunu üstlendiklerini belirtti.
Başkan Savaş, “ Bu işe 9 yıl önce başladık. Öncelikle Hatay şampiyonası ardından Türkiye şampiyonası ve dünya kupası şampiyonasıyla devam ettik. İlk başladığımızda 4 ülke varken, günümüzde ise 39 ülkenin katılım sağladığı ve dünyanın en iyi güreşçilerini ağırladığımız bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Aba Güreşi sporu Orta Asya’dan gelip, bugün ise Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Osmaniye bölgelerinde yaygın olarak yapılan bir spordur. Ata sporumuzu dünyayla paylaşmak istedik ve bu doğrultuda şampiyonalar düzenliyoruz. Her geçen yıl kendimize bir şeyler katarak bugünlere geldik. Bu yıl yaklaşık 40 ülkenin güreşçilerini ağırlayarak, dünyanın en iyi pehlivanlarının müthiş tempolu müsabakalarını izliyoruz” ifadelerinde bulundu.
Aba güreşinin federasyonluğunu da kurduklarını dile getiren Başkan Savaş, yaklaşık 30 ülkeyle birlikte bu işi yürüttüklerini kaydetti.
50 yıllık dünya federasyonları 10-12 ülkeyle müsabaka yaparken, aba güreşlerine 30 üzerinde ülkenin katılmasının gurur verici bir rakam olduğunu dile getiren Başkan Savaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Aba güreşinin dünya federasyonluğunu Hatay’da kurduk. Bundan 9 yıl önce bir avuç insan olarak bu işe gönül verdik, gün geçtikçe çığ gibi büyüyoruz. Büyüdükçe de bu işi dünyaya yayıyoruz. Umarız ki olimpiyatlarda da Aba Güreşi sporu yer alır.”

Dünyanın en iyi pehlivanlarının güreştiği şampiyona da 60 kiloda Türkiye’den Fatih Önalan, 70 kiloda İran’dan Ebrahim Valiyan, 80 kiloda Gürcistan’dan Zaur Gagndze, 90 kiloda Belarus’dan Arsom Zemlakov ve 90+ kiloda Türkiye Mahmut Çayırcı şampiyon olurken ülke klasman listesinde Türkiye zirvede yer aldı.

9. Aba Güreşi Dünya Kupası Sahiplerini Buldu 9. Aba Güreşi Dünya Kupası Sahiplerini Buldu 9. Aba Güreşi Dünya Kupası Sahiplerini Buldu 9. Aba Güreşi Dünya Kupası Sahiplerini Buldu

Önceki İçerikİskenderun’da Uyuşturucu Operasyonları Devam Ediyor
Sonraki İçerikHatay Eylül Ayı FETÖ Operasyonu Verileri Açıklandı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.