Sahursuz Oruç Tutmayın!

Ramazan Ayı’nın sıcak havalara denk gelmesinden dolayı oruç tutanların beslenmesine ve su tüketimine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Helvacı, özellikle sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Oruç tutanlar için, sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Çağla Helvacı, “Bu yıl, Ramazan Ayı’nda ortalama 16-17 saatlik açlık durumu söz konusu olduğundan, vücutta fazlasıyla su, vitamin ve mineral kaybolmaktadır. Bu nedenle iftardan sonra en az 1,5-2 litre su içmeye özen gösterilmesi gerekir. Sadece iftar ve sahur öğünü vücut için yeterli olmayacağından, iftardan en az 2 saat sonra 1 çay bardağı süt veya kefirle birlikte, 1 porsiyon taze meyve tercih edilebilir. Eğer ki sahura kadar oturulacaksa, mutlaka 1 ara öğün daha yapılmalıdır. İftar, 1 porsiyon kadar kuru meyve ve 1 bardak ılık su ile açılmalı, ortalama yarım kâse çorba ile yemeğe başlanmalıdır. Bir süre ara verildikten sonra yemeye; sebze veya kurubaklagil, salata, yoğurt varsa et grubu ile devam edilmelidir. Hem sahurda, hem de iftarda yeterli tokluğu sağlaması açısından tam tahıllı karbonhidrat kaynakları seçilmeli, kabızlık varsa pirinç ve patates tercih edilmemeli, beyaz un ile yapılmış ekmekler tüketilmemelidir. Mutlaka tatlı yenecekse, haftada 2 gün olacak şekilde, mümkün olduğunca yemekten 2 saat sonra yarım kase sütlü tatlı veya dondurma gibi hafif tatlılar tercih edilmeli ve en az 1,5-2 saat sonra yatılmalı, yatana kadar da bolca su içmelidir” açıklamasında bulundu.

“Sahura mutlaka kalkın”
Sahurdan hemen sonra yatılmaması gerektiğini de vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Helvacı, “Sahurda; kızartma, kavurma, salamuralar, turşular, hamur işleri, tatlı tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalı ki, gün içerisinde su içme isteği daha da artmasın ve vücutta yağ olarak depolanmasın. Örnek olarak zeytin yerine ceviz, badem, fındık tüketilebilir. Yumurta da, mutlaka her gün 1 adet haşlanmış halde tercih edilmelidir. Yine sahurda mümkün olduğunca çay, kahve tüketilmemelidir. Bunların yerine az yağlı süt, 1-2 porsiyon meyve ile olacak şekilde taze sıkılmış meyve suları veya kişide mide problemi yoksa taze zencefilli limonlu su tercih edilebilir. Sahur öğününü hemen yapıp yatılmamalıyız ki, yedikleriniz sizi rahatsız etmesin” şeklinde konuştu.

Sahursuz Oruç Tutmayın!

Önceki İçerikİşsiz Bir Adamın Evinin Yolunu Altın Kaplama Yapsanız, İş Yok, Huzur Yoksa Neye Yarar
Sonraki İçerikGümüşgöze, Aşağı Okçular Ve Değirmenyolu “Artık Tamam”
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.