Elleriniz Titriyorsa, Parkinson Hastası Olabilirsiniz

‘11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ nedeniyle hastalıkla ilgili önemli bilgiler veren İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Meral Üzel, vücutta sinsi ve yavaş ilerleyen parkinson hastalığının en önemli belirtisinin ‘titreme’ olduğunu ifade etti.
Parkinson hastalığının, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler sonucu ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Meral Üzel, “Parkinson hastalığı; 55-60 yaşlarında daha sık kendini gösteren, ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığının toplumda görülme sıklığı, yaklaşık yüzde 1’dir ve yaşlı nüfusun artmasıyla görülme sıklığı da artmaktadır. Nadir de olsa, ailevi parkinson hastalığı görülebilir. Daha çok 40 yaş altı genç yaşlarda görülmektedir. Parkinson, erkeklerde kadınlara oranla, biraz daha sık rastlanmaktadır. Bu hastalık, genellikle çok sinsi ve yavaş biçimde başlar. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda sıklıkla ilk belirti, bir elde veya el parmağında titremedir. Titreme, başparmak ve işaret parmağının ileri-geri hareketleri, elin bozuk para sayma ya da hap yuvarlama hareketi şeklinde olabilir. Nadiren hastalık, istirahat halinde ayak titremesiyle ortaya çıkar. Zamanla basit istemli hareketlerin çoğunda zorlanmalar da başlar. Ayrıca göz kırpmak ve yürürken kolları sallamak gibi farkında olmadan otomatik olarak yapılan hareketler de, azalır ya da kaybolur. Bununla birlikte hastalıkta erken dönemde koku duyusunda azalma, eklem ve sırt ağrıları, depresyon, uyku bozuklukları, unutkanlık, kabızlık gibi hareket dışı belirtiler de görülebilir. Omuz ağrısı, başlangıç bulgusu olarak oldukça sıktır. Bu tip hastaların teşhisi, ağrıya odaklanıldığı için gecikebilir. Parkinson hastalığında tedavi; hastanın yaşı, hastalığın evresi ve baskın olan şikâyetlerin durumuna göre değişir” açıklamasında bulundu.

Elleriniz Titriyorsa, Parkinson Hastası Olabilirsiniz

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.