Down Sendromu Genetik Bir Farklılıktır

‘21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’ nedeniyle açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun, down sendromlu çocukların topluma kazandırılması konusunda ailelere büyük görev düştüğünü ifade etti.
Down sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu dile getiren Uygun, “İnsan; 23 anneden, 23 babadan olmak üzere toplam 46 kromozoma sahiptir. Down sendromu ise, en basit şekliyle kişide toplam 46 kromozom olması gerekirken 47 kromozom olması sonucunda oluşmaktadır. Çocuğun fiziksel görünümü diğer çocuklardan farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi sizin çocuğunuzun da down sendromlu olması bir genetik farklılıktır.
Diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır” dedi.

“Esas temel sevgidir”
Çevre ve öğrenme faktörlerinin, çocuğun gelişimine büyük katkı sunağını ifade eden Uygun, “Fazla kromozom, çocuğun gelişimini negatif olarak etkilemektedir. Fakat unutulmamalıdır ki, bir çocuğun gelişimi, sadece genetik faktöre bağlı değildir. Çevre ve öğrenme faktörleri de çocuğun gelişiminde çok önemli ve etkilidir. Down sendromlu bir çocuğun mümkün olduğu kadar sosyal ortamlarda büyütülmesi ve doğru eğitimsel desteği alması, gelişimi için son derece yararlıdır. Bu nedenle erken eğitim programları çok olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak bu tür programlar uygulanırken, sevgi en temel esas olarak alınmalıdır. Daha sonra ise her ne kadar birbirlerine benzeseler de, her birinin farklı kişilik özellikleri ve yetenekleri olduğu unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.

Down Sendromu Genetik Bir Farklılıktır

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.