Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı

Dünya Çapında Bir Sorun Dünyanın her tarafında kadınlar serviks kanserinden rahatsızdır. Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir. Serviks kanseri Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türüdür.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Serviks (rahim ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenen Ocak ayı için çalışmalar başlatıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından halka yönelik olarak Her gün farklı bir Asm’ye gidip smear alımı çalışmalarına devam etmekteyiz, ayrıca okullarda ve çeşitli yerlerde halkımıza “Rahim ağzı kanseri ve erken teşhisin önemi” konulu eğitimler verilmektedir.

Tanı:
Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.
Bugün rahim ağzı kanserinin %99.9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir.
Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir.
Pap smear testi, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Tedavi:
Rahim ağzı kanserinde; cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Korunma:
 Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.
 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak
 Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim
 Sigara kullanmamak
 Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek

Rahim ağzı Kanser Neden Önemli?
 Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
 Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
 Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.
 Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

Hatay’da rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı

 

Önceki İçerikİskenderun ve Payas için İlave Nazım İmar Planı Toplantısı Gerçekleşti
Sonraki İçerik4 Şubat “Dünya Kanser Günü” etkinliği gerçekleşti
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.