Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi ve heyeti İTSO’yu ziyaret etti

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis üyeleri ve iş adamları ile bir araya gelen Irak heyeti Türkiye ile Irak arasında yaşanan son gelişmeler, İş adamlarının Irak’da yapacakları yatırımlar ve Irak sınır kapısında Türk firmalarının yaşadıkları sorunlar ele alındı.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hissom Alalawi ile birlikte Türk Irak Sanayici ve İşadamları Derneği yönetim kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Irak İnşaat Proje Danışmanı olan Büyükelçinin konuşmalarını tercüme eden Kenan Hikmet Yozgatlı ile Irak heyeti üyeleri İTSO Sanayici, iş adamları ve Meclis üyeleri ile toplantı düzenlediler.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz toplantıda, İskenderun ekonomisi ile ilgili Irak heyetine sine vizyon destekli olarak sunum yaptı. İskenderun ve çevre illerinin Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlar nedeniyle zor anlar yaşadıklarını ve ticaretin azaldığına vurgu yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “İskenderun Sanayisi ve limanı ile lokomotif şehirler arasında yer almaktadır. Bölgemizde Suriye Irak ve çevre Arap ülkelerine Demir-Çelik, filtre, yaş sebze ve meyve, balık olmak üzere bir çok ürün ihraç edilmektedir. Son yıllarda özellikle sınır kapılarında yaşanan sorunlar ve alınan yüksek girdi ve toprak bastı paraları nakliye sektörünü sekteye uğratmaktadır. Daha önceleri Irak’a yatırım yapan firmalarımız da yatırım yapmak için gün saymaktadırlar. Odamıza kayıtlı bir çok firmamız Irak ile ticaret yapmaktadır. Temennimiz iki ülke arasındaki tarihi, kültürel ve ticaret bağlarının önümüzdeki süreç de daha da güçlenmesidir. Bu konuda Türkiye ile Irak arasında son yıllarda yaşanan ikili görüşmelerin olumlu olduğunu gözlemliyoruz. Sizlerin de bu yönde yaptığı açıklamalar ve verdiğiniz müjdeli haberler iş adamlarımızı ve bizleri dolayısıyla memnun etmektedir.” şeklinde konuştu.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hissom Alalawi ise, İskenderunlu iş adamlarının yüreğine su serpen açıklamalarda bulundu. İş adamlarını Irak’a yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi Hissom Alalawi, Irak’da yatırım yapmak isteyen müteşebbislere yönelik yer tahsisi ve çeşitli alternatif imkanlar sunulduğuna dikkat çekerek, Sınır kapılarında ve karayollarında başta olmak üzere Demir yolların da da güzergahlar oluşturduklarına vurgu yaptı. İskenderun’da Demir-Çelik, Filtre ve Yaş Sebze meyve üretimi yapan ve Irak’a ihracat yapan firma yetkilileri de sorunlarını Büyükelçi Alalawi’ye anlatma fırsatı buldular.

Türk Irak Sanayici ve İşadamları Derneği yönetim kurulu Başkanı Nevaf Kılıç ise toplantıda, iş adamlarına ve yatırımcılara çağrıda bulunarak şu ifadelere yer verdi: “Irak ülkemize ırak değildir. İki ülke arasında ticari ve kültürel ilişkilerin güçlenmesi için birlikte hareket edelim ve yatırım yapmak için çaba sarf edelim. Irak pazarı Türkiye için çok önemli ve bu fırsatı Türk işadamları olarak değerlendirelim.” Toplantı sonunda ise ziyaretin anısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz tarafından Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hissom Alalawi ile birlikte Türk Irak Sanayici ve İşadamları Derneği yönetim kurulu Başkanı Nevaf Kılıç’a plaket takdim edilirken, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hissom Alalawi de İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a Irak’ın tarihi ve kültürünü anlatan bir plaketi takdim etti.
Irak Heyetinin ziyaretinde İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Necat Özkaya, İTSO yönetim kurulu üyesi M.Ali Bulut, İTO Meclis üyeleri, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez, sanayici ve iş adamları yer aldılar.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi ve heyeti İTSO’yu ziyaret etti Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi ve heyeti İTSO’yu ziyaret etti Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi ve heyeti İTSO’yu ziyaret etti

Önceki İçerikİçmesuyu Depolarında Bakım Onarım Sürüyor
Sonraki İçerik18 Milyon Öğrenci Tatile Giriyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.