İnternet Bağımlısı Mısınız?

Günümüzde, cep telefonu ve internetin çok fazla yaygınlaştığını belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun, teknoloji bağımlılığının kişinin hayatını olumsuz etkileyebildiğini ve ciddi zararlara sebep olabileceğini ifade etti.
Bilinçli kullanılan teknolojinin birçok avantajının olduğunu vurgulayan Uzm. Psikolog Uygun, “Teknoloji insanlığı bir adım ileriye götürecek en önemli araçlardan biridir. Doğru kullanıldığında teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydaları olmasına rağmen, kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması, çok ciddi zararlara sebep olabilir” açıklamasında bulundu.

Teknoloji bağımlılığımızı nasıl kontrol altına alabiliriz?

Teknoloji bağımlılığının belirtilerini açıklayan Uzm. Klinik Psikolog Uygun, “Gece geç saatlere kadar teknolojik aletlerin başında kalmak, uzun süre kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek, teknolojik aletlerden uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek, teknolojik aletlerin başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygu arasında gidip gelmek, çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek, internete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek ve insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek, teknoloji bağımlılığının nedenlerindendir. Bu nedenle öncelikle sizi internetin başına götüren nedenleri tespit edin. Belli işleri bitirdikten sonra kısıtlı bir süre teknolojik aletlerin başına geçmeyi ve her akşam aynı saatte bilgisayar ya da cep telefonunu elden bırakılmayı kural haline getirin. Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığınız faaliyetleri bir deftere yazın, yalnızlığı ve can sıkıntısını gidermek için internet kullanmaya yoğun istek duyduğunuz zamanlarda yazdıklarınızdan birini yapın. Bilgisayar ya da telefonu bu kadar uzun süre kullanmaya başlamadan önce, nelerden keyif aldığınızı düşünüp bunları tekrar canlandırın. Teknolojik aletlerle ile kurulan iletişim her zaman için duygudan yoksun olacağından, arkadaşlar ve aile üyeleriyle ev dışında organizasyonlar planlayın. Bilgisayar başındayken neler kaçırıldığınızı bir düşünün. Çocuğunuzla birlikte parkta yapacağınız yarım saatlik yürüyüş, eşinizle kahve içip sohbet etmeniz çok daha değerlidir. Zamanın çok kıymetli olduğu ve ne kadar hızlı geçtiği unutulmamalıdır. Kişiyi teknolojik aletlere tutsak eden nedenlerin tespiti için mutlaka bir uzman desteğine başvurulması gerekmektedir” dedi.

İnternet Bağımlısı Mısınız? İnternet Bağımlısı Mısınız?

Önceki İçerikHatmek’te Açılan Kuaförlük Kursu Yoğun İlgi Görüyor
Sonraki İçerikOp. Dr. Mehmet Koparan Gelişim’de
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.