Obez Çocuk Sayısı Artıyor

Sağlıksız gıdaların artmasıyla birlikte, son yıllarda obez çocuk sayısında ciddi artış yaşandığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Obezite ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, çocukları obeziteden korumak için; sağlıksız gıdalardan olabildiğince uzak tutmak gerektiğinin, teknolojik alet kullanımını aza indirip, çocukların sosyal faaliyetlere yönlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

“En büyük zarar şeker”

Çocuklarda obezitenin nedenlerini açıklayan Op. Dr. Cavit Göktaş, “Çocuklarda obezite, anne karnında başlayabildiği gibi, doğum sonrası da gelişebiliyor. Çocukluk yaşında obeziteye neden olan sebepler arasında; hormonal bozukluklar, hastalık sebebi ile kullanılan kortizonlu ilaçlar, proteinden fakir karbonhidrattan zengin gıdalar, fastfoodlar, şekerin ve çikolataların aşırı tüketimi, katkılı tüm organik olamayan gıdaların tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı obezite nedeni sayılabilir” açıklamasında bulundu.

Obezitenin, çocuklarda psikolojik ve fizyolojik bozukluklara sebep olduğunu belirten Op. Dr. Cavit Göktaş, “Büyük alışveriş merkezlerinin artmasıyla, obez çocukların sayısı da artmaya başlamıştır. Maalesef artık çocuklar odalarına kapanıp, arkadaşlarından uzaklaşmaya başlamıştır. Asosyal ve yalnızlığı tercih ederek de, kendilerine olan özgüveni kaybederek, agresif kişiliğe bürünmüşlerdir. Bu sürecin sonunda depresyona giren çocukların, tek eğlence yerleri mutfak ve yemek olmakta ve hızla kilo almaya başlamaktadırlar. Bu çocukları erken yaşlarda, diyabet ve hipertansiyon gibi sorunlar beklemektedir” şeklinde konuştu.

Çocuklarda gerçekleştirdikleri obezite cerrahisi ile ilgili bilgiler veren Op. Dr. Göktaş, “Obezite ile gelen çocukları öncelikle çocuk psikoloğuna yönlendiriyor ve diyetisyen kontrolünde kilo takibi öneriyoruz. Ayrıca çocuk endokrin uzmanına yönlendiriyoruz. Tüm bu önlemlere rağmen başarı sağlanamıyorsa, 16 yaşına gelmiş morbid obez çocuklar, tüp mide ameliyatı adayıdır. Ameliyat, çocuk hastalarda da erişkin hastalardaki gibidir. Çocuk obez, ameliyat sonrası ideal kiloya 1 yıl içinde ulaşılmaktadır. Bu süreçte, diyetisyen ve psikolog desteği ve aile desteği kalıcı başarı için esastır. Unutmayalım ki, obezitede en önemli şey, obeziteden korunmaktır” dedi.

Obez Çocuk Sayısı Artıyor

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.