Filler.. Dertsiz İlaç ve İbret Borcun Vadesi

Yazar Kaan Metin Çelik’ten kıssadan hisse öyküler..

FİLLER
İnsan sesini değil, sözünü yükseltmeli. Hindistan’da filleri yetiştirmek için, onları küçücükken kalın bir zincirle bir kazığa bağlarlarmış. Tabi bu yavru Filin bu zinciri koparabilmesi, kırabilmesi ya da kazığı söküp atabilmesi mümkün değildir. Küçük Fil önceleri bundan kurtulmak için tüm gücüyle uğraşır, defalarca dener ama sonucu değiştiremez, özgürlüğüne kavuşamaz. Yıllar geçer, fil kocaman olur. Bağlı olduğu kazığın ve zincirin onlarca katına gücü yetebilir artık. Ama fil asla böyle bir girişimde bulunmaz. O özgür olamayacağına inanmıştır, artık kırılan şey, filin zinciri değil inancıdır. Buna psikolojide “Öğrenilmiş Çaresizlik” deniyor.

DERTSİZ İLAÇ
İnsanlar kendilerine verilen yılları; ayları, günleri görebilseydi acaba yaşamlarına nasıl bir yön ya da renk verirlerdi. Harünür Reşit Hintli, Bizanslı Iraklı ve zenci dört talebesini bir araya getirdi. Tabiplere “ Her biriniz, içinde hiçbir hastalık bulunmayan bir ilaç ismini söylesin.” dedi Hintli olan :“ Bana göre her hangi bir hastalık içermeyen ilaç kara Helile meyvesidir”. Bizanslı tabip: “ Bana göre beyaz turp tohumudur” Iraklı tabip: “ Bana göre sıcak sudur” dedi. Zenci tabip ise, “ Helile meyvesi midyeyi burar. Beyaz turp tohumu midyeyi inceltir. Sıcak su da midyeyi rehavet verir bu da bir hastalıktır. Tabipler kendisine peki sence hangi ilaç herhangi bir hastalık vermez içermez? “dediler. Şu cevabı verdi. “ Bu ilaç canımız çekmedikçe yemeğe oturmamak ve daha iştahın varken sofradan kalkmaktır.

İBRET BORCUN VADESİ
Para ve insan arasındaki karşılıklı ilişki şöyledir: İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın. İyi yürekli vezir yoksullara devlet hazinesinden borç para veriyor ve padişahım ölünce ödersiniz diyordu. Bu olayları duyan biri padişaha bu vezirini şikâyet eder. Efendim muhtaçlara vezir sizin adınıza para veriyor ve padişah öldüğü zaman ödersiniz diyordu borcunuzu. Padişah birden hiddetlenir ve vezirini huzuruna çağırtır. Söylenenleri anlatır. Vezire evet efendim söylenen doğrudur” der. “Yalnız bunu sizin daha çok yaşamanız için yapıyorum “der. Bilirsiniz ki borçlu vade dolmasın diye bakar, bunun içinde dua eder borçlularda sizin ölmemeniz için dua edecektir. Borç altındakilerin duası Allah huzurunda makbuldür. Benimde maksadım sağlık ve afiyetinizdir.”

Filler.. Dertsiz İlaç ve İbret Borcun Vadesi