Arsuz’da toplu sözleşme sevinci

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, belediye bünyesinde çalışan işçilerin gelir düzeyini ve sosyal haklarını artırmak amacıyla Genel İş Sendikası’yla yaptığı görüşmelerin ardından iki yıllık toplu iş sözleşmesine imza attı. Tarafların karşılıklı anlaşmaları sonucunda imzalanan sözleşmeyle çalışanlara 13.01.2017 – 14.2.2018 tarihleri arasında ücretlere ve bütün sosyal kalemlere yüzde 10 zam, 15.01.2018 – 14.01.2019 tarihleri arasında da tüketici fiyat endeksi TÜFE + yüzde 3 zam verildi. Arsuz’da bir ilke daha imza atılarak, bu sözleşmeye ayrıca hizmet özendirme primi, giyim parası ve temizlik işçileri için de koku parası ödenmesi dâhil edildi.
Arsuz Belediyesi Hizmet Binasında düzenlenen törene Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, DİSK Genel İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, şube sekreteri Mehmet Emin Doğruel, şube saymanı İsmail Yıldız, Arsuz Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi ve sendika yönetim kurulu üyesi Engin Kör, İşyeri sendika temsilcisi Yusuf Reyhani, sendika temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve işçiler katıldı.

“İşçi için en kutsal yer işyeridir”
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile kısa süren görüşmeler sonucu toplu sözleşmeyi imzaladıklarını belirterek, hayırlı – uğurlu olmasını temenni eden Genel İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, “Son derece dosthane ve barışçı bir sözleşme hazırladık. Belediyenin imkanları çok şeffaf bir şekilde önümüze kondu. ‘Kıt imkânlarla en iyi sözleşmeyi nasıl yapabiliriz?’ diye kısa görüşmeler yaptık Sayın Başkanımızla ve nihayet bir toplu sözleşme hazırlandı. Bu süreçte Belediye Başkanımız Sayın Nazım Culha’ya, görüşmelerimize katılan değerli müdürlerimize, iş yeri temsilcilerine, yönetim kurulu üyelerimize ve en önemlisi siz değerli işçi kardeşlerime çok teşekkür ederim. Hepimize hayırlı – uğurlu olsun. Arkadaşlar; bu belediye bizim, bu memleket bizim. Bu şehir güzelleştikçe, bizim alanımız da güzelleşecek, bizim çocuklarımız, bizim yaşlılarımız, bizler mutlu olacağız. Biz ne kadar çok çalışırsak, alın terimizi ne kadar çok sokağa dökersek, aidiyet duygumuzu hissederek hizmetleri başkanımızın önderliğinde yürütürsek inanın daha çok mutlu olacağız. Sizden ricam; buna özen gösterin, mesai saatleri içerisinde elimizden ne gelirse bu hizmetleri sırtlayalım. Çünkü, bu işyeri bizim. İşyerinizi kaybettiğiniz an bize gerek yok. Bir işçi için en kutsal yer işyeridir. İşini kaybettiği an artık sizin bu alanda anlamınız kalmaz. Bunun için işyerimize sıkı sıkıya sahip çıkacağız. Bizim hizmet götürdüğümüz alanlar bizim ekmek kapımızdır. Bu referandumda bizim, çocuklarımızın ve bu ülkenin geleceği oylanacak. Sizden ricam; mutlaka sandığa gidin ve çevrenizdeki herkesi sandığa gitmesi için ikna etmeye çalışın. Eğer o sandıktan evet çıkarsa önce kıdem tazminatımız gidecek, sonra iş güvencemiz gidecek, sonra bu belediyeye gerek yok diyecekler, işimiz de elimizden gidecek” şeklinde konuştu.

“Emek konusunda çok hassasız”
‘Emek en yüce değerdir’ sloganını sonuna kadar savunan bir belediye başkanı olarak, işçilerin emek mücadelesinin önemini çok iyi bildiğini ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Çok güzel bir tablo. Bu tabloyu iki yıl evvelde yaşamıştık. Ben bu toprakların çocuğuyum. Buradaki işçilerin yüzde 80’i beni tanır. Kendi yaşantımızda kullandığımız üç kelimeden biri emektir, emeğe saygıdır. Biz o şiarla yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Emekten yana olan tüm hak arama mücadelelerinde yer aldık. Göreve geldiğimizde borcu tasfiye etme anlamındaki ilk hamlemiz emekçi kardeşlerimizin maaşlarını ödemek oldu. Sonra bu arkadaşlarımızın sendikalarının alacalarını ödemek, daha sonra emekli olup da kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin kıdem tazminatlarını ödemek oldu. Kısacası; bu konuda çok hassasız, çok duyarlıyız. Fakat; herkes kendi imkanları doğrultusunda hareket eder. Biz bu toplu sözleşme görüşmelerini yaparken işçi kardeşlerimizi ve kendi imkânlarımızı düşündük. Bizim prensimizde ağlamak yok. Biz buraya geldiysek bir çözüm merciyiz. Bu masada duruyorsak, belediye başkanlığının gereğini yapacağız. Mevcut imkânları efektif kullanarak sıkıntıları aşmaktır önemli olan. Ve, biz hep bunu yaptık. Hem mantık, hem emeğe saygı hem de kişinin ‘Emekçinin alın teri kurumadan hakkını ödeyeceksiniz’ sözünü dikkate alarak hareket ettik. Olağanüstü sınırlara sahibiz, olağanüstü kırsal bir kentiz ve olağanüstü sıkıntılarla karşı karşıyayız. Ama alacağımız personel sayısı ise olağandışıdır. Biz bu zor koşullarda bile parmakla gösterilen bir belediye konumundayız. Bu ilçeye hizmet vereceğiz ve bu hizmeti sizlerle birlikte vereceğiz arkadaşlar. Bu kent daha güzel yerlerde olmayı hak ediyor. Çok ciddi hamlelerimiz var. İnşallah gerek meclislerimizi, gerek nikahlarımızı, gerekse sosyal, kültürel, siyasal etkinlikleri güzel salonlarda yapacağız. Yeni binamız için proje çalışmalarımız başlamış durumdadır” dedi.

“Mutlaka oy kullanın”
Herkesi 16 Nisan referandumunda oy kullanmaya davet eden Başkan Culha, “16 Nisan’da yaşanacak referandum siyasi bir seçim değildir. Sadece ülkede devam eden Cumhuriyet rejiminin değişmesidir. Bu ülkenin bütün renkleri bu rejime uyum sağlamış durumda, Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Şimdi ise başkanlık sistemi, tek adam rejimi getirilmek isteniyor. Tüm yetkiler bir kişide toplanmak istiyor. Evet, çıktığında ki çıkmayacağına inanıyorum ilk iş ilçe belediyelerini kapatıp, ilçeleri büyükşehir belediyesine bağlı daire başkanları tarafından yönetmek olacak. Rejimin bekası, hepimiz için hayırlı olacak. Herkesten ricam; kendi selameti açısından sandığa gitsin, gitmek istemeyen koşusunu, akrabasını da oy kullanmaya ikna etsin” şeklinde konuştu.
Toplu sözleşmenin imzalanmasının ardından belediye işçileri, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya emekten, işçiden ve üretimden yana tavrından dolayı teşekkür etti ve Başkan Culha ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Arsuz’da toplu sözleşme sevinci Arsuz’da toplu sözleşme sevinci Arsuz’da toplu sözleşme sevinci

Önceki İçerikDörtyol’lu Polis Memuru Ali Rıza Yılmaz Şehit Oldu
Sonraki İçerikGenç Yaşta Görülen Kalp Hastalıklarına Dikkat
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.