SİYAH BEYAZ UBUNTU

Atlantik ’te bir gün yaşlı bir rehberle bir genç dağcı bir dağın zirvesine doğru tırmanırken bayağı yorulmuşlardı. Günün yorgunluğuyla derin bir uykuya dalmışlar, sabahın erken saatlerinde muazzam bir çatırtı kopmuş, genç dağcı uykusundan fırlamış, dünyanın sonu geldiğini zannetmiş. Yaşlı rehber biraz gülmüş. Duyduğun ses güneşin vurduğu buzların çatırdamasıdır. Dünyanın sonu değil sadece yeni bir gün başlıyor diyordu. İşte ubuntu da böyle…
Ubuntu nedir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bence bir an önce öğrenmek zorundasınız. Çünkü bu ülkenin bu hep bana diyenlerinin elinden kurtulmasının tek çaresi ubuntu yapmaktır. Yoksa sonuçlarını görmek dahi istemeyeceğinizden emin olabilirsiniz!
“Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir, ağacın altına koyduğu meyvelere ilk ulaşanın ödülü o meyveleri yemek olacaktır.
Onlara, “Haydi, şimdi başla Birinci olan alacak” O an bütün çocuklar el ele tutuşur, koşarlar ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.
Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu cevabı verirler:
“Biz “Ubuntu” yaptık: Yarışsa idik, yarışı kazanan bir kişi olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir?
Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik.” Ubuntu’nun anlamını açıklarlar onların dilinde:
Ubuntu: “Ben, biz olduğumuz zaman ‘Ben’im”
Hayatınızda ubuntu’ları çoğaltın.
Basit insanlarla uğraşma! Unutma aslanlar çakalları avlamaz ya da kartallarsa sinekleri…
SİYAH BEYAZ
Doğduğumda siyahtım,
Büyürken siyahtım,
Güneşe çıktığımda siyahtım,
Korkunca siyahtım,
Hastayken siyahtım,
Öldüğümde hala Siyahım…

Ve sen beyaz çocuk,
Doğduğunda pembesin,
Büyürken beyazsın,
Güneşe çıktığında kırmızı,
Üşüdüğünde mor,
Korktuğunda sarı,
Hastayken yeşil,
Öldüğünde de grisin,

Sen şimdi bana renkli mi diyorsun?
Afrikalı zenci bir çocuğun bu şiiri, 2005’te “Dünyanın En İyi Şiiri” Seçilmiş.
Dünya seninle olmayanlarla hoştur senden olmayan da çok yaşasın ki sen de yaşa hele bir de onun gözüyle gör şu fani dünyayı herkes beyaz ya da siyah olsa o zaman ne beyazı ne de siyahı fark edemesin ki beyaz en güzel siyahta siyahta en güzel beyazda belli eder kendini. Seni Sen yapan yegâne şey senden olmayandır unutma.

SİYAH BEYAZ UBUNTU