Uyuşturucu suçlarından tutuklanan kadın sayısında da artış

Bağımlı 5 kadından sadece 1’i tedavi görüyor!

Dünya genelindeki bağımlıların üçte birini kadınların ve genç kızların oluşturduğuna dikkat çeken Uzmanlar, “Bu sayı, gelir düzeyi yüksek ülkelerde daha fazla. Yapısal, sosyal, kültürel ve kişisel nedenler bağımlı kadınların tedavi merkezlerine başvurmasını engelliyor” dedi. Uyuşturucu suçlarından tutuklanan kadın sayısında da artış olduğunu vurgulayan Uzmanlar, bağımlı 5 kadından sadece 1’inin tedavi gördüğünün da altını çizdi.

“Hükümetlerin uyuşturucu politikalarında ve mücadele programlarında kadın sayısındaki artışı göz önüne almalarını gerektiriyor. Bu çerçevede, bağımlı kadınların sağlık kurumlarına ulaşımını mümkün kılmalı ve tedavilerine, ayrıca kadınlar arasında uyuşturucu bağımlılığının yaygınlaşmasını önlemeye daha fazla kaynak ayırmalılar. Öte yandan uyuşturucu madde kullanan ya da uyuşturucu suçundan mahkûm olan kadınların ve ailelerinin de haklarının gözetilmesine ihtiyaç bulunuyor.”

“Kadın mahkûmlar ve seks işçileri başlıca risk grupları arasında. Ayrıca cezaevine düştükten sonra bağımlı olan kadın sayısı da erkeklere göre daha yüksek. Seks işçiliği ile madde bağımlılığı arasında da güçlü bir ilişki var. Birçok kadın uyuşturucu parası kazanabilmek amacıyla seks işçiliğine yöneldiği gibi, bu alanda çalışanlar işin gerekleri ve doğasıyla başa çıkabilmek için uyuşturucu kullanıyor. Kadın mahkûmlar ise evlerinden, aile ve çevrelerinden uzakta kalmanın oluşturduğu stres ve buna bağlı olarak gelişen çeşitli ruhsal sorunlar nedeniyle de madde kullanıyor. Tam da bu nedenlerle gerek cezaevlerindeki kadınlara gerekse seks işçilerine yönelik özel önleme programlarının uygulanması gerekiyor” dedi.

Uyuşturucu suçlarından tutuklanan kadın sayısında da artış

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.