Avrupa portakal, Türkiye şeftali suyu içiyor

Türkiye meyve suyu kategorisinde en çok şeftali nektarını tercih ederken Avrupa’da ise ilk sırayı portakal suyu alıyor.

Tetra Pak’ın Euromonitor verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye yılda 1.1 milyar litre meyve suyu, nektar ve meyveli ve aromalı içecek tüketiyor. Toplam tüketimin yaklaşık 720 milyon litresini meyve suyu ve nektar, 350 milyon litresini de meyveli ve aromalı içecekler oluşturuyor.

Tetra Pak verdiği bilgiye göre, Türkiye’de paketli meyve suyu kategorisinde tüketicinin en fazla tükettiği tat, şeftali nektarı. Şeftali nektarını sırasıyla, karışık, vişne ve kayısı nektarı takip ediyor. Toplam paketli meyve suyu ve nektar tüketiminde şeftali yüzde 25 ile ilk sırada yer alıyor. Şeftaliyi yüzde 20 ile karışık meyveler, yüzde 16 ile vişne, yüzde 12 ile de kayısı takip ediyor.

Avrupa’da ise paketli meyve suyu ve nektar kategorisinde en çok tercih edilen portakal, karışık ve elma tatları oluyor.

Avrupa’da kişi başına düşen yıllık ortalama meyve suyu ve nektar tüketimi 20 litreyi bulurken bu rakam Türkiye’de bir hayli düşük; 9 litre civarında.

Meyve suyu tüketiminin günlük beslenmenin bir parçası olduğu Almanya’da kişi başı tüketim 30 litre, Norveç’de 26, Hollanda ve Fransa’da 24 litre düzeyinde.

Toplam tüketim miktarı nüfus dağılımı ile de paralel gerçekleşiyor. Paketli meyve suyu ve nektarlarda verilerine göre toplam tüketimin %37’si Marmara Bölgesi’nde, %20’si Akdeniz Bölgesi’nde, %16’sı İç Anadolu Bölgesi’nde, %15’i Ege Bölgesi’nde, %8’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve %4’ü Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşiyor.

İstanbul, yılda yaklaşık 106 milyon litre paketli meyve suyu ve nektar tüketirken, bu rakam Ankara’da yaklaşık 30 milyon litre, İzmir’de ise 26 milyon litre düzeyine ulaşıyor.

Avrupa portakal, Türkiye şeftali suyu içiyor

Önceki İçerikİskenderun Belediyesi süt ürünleri satan işyerini mühürledi
Sonraki İçerikArsuz’a 5 ayrı noktaya üstgeçit müjdesi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.