Sahte para nasıl anlaşılır?

Sahte para nasıl anlaşılır?

Daha önce hiç merak etmediyseniz veya bu konu hakkında bilginiz yoksa, sahte parayı anlama yöntemlerine göz atın.

Sahte paralar birçok insanı mağdur etmeye devam ediyor. Yırtılan veya deforme olan banknotlar bankalar tarafından değiştirilirken, sahte paralar için aynı durum söz konusu değil.

Sahte paralar fark edildiği gibi imha ediliyor. Elinize sahte banknot geçtiğinde değiştirilmesi söz konusu olmuyor. Bu gibi durumlarla mağdur olmamak için aşağıdaki 10 yöntemle elinizdeki banknotun sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Gerçek bir parada bulunması gereken özellikler

1. Kağıt Kalitesi

Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Elinizdeki paranın sert, pürüzlü ve üzerindeki yazıların soluk olamasına dikkat etmelisiniz.

2. Atatürk Görseli

Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda Atatürk görselinin olup olmadığını kontrol edin. Sahte olmayan banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk’ün yer aldığı bir görsel görünecektir.

3. Emniyet Şeridi

Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin.

4. Holografik Şerit

Bu şerit banknot tasarımına uygun bazı motiflerden oluşmaktadır. Elinizdeki paraya farklı açılardan baktığınızda bu motiflerin parlak bir yansıma vermesi gerekir. Parayı farklı açılara çevirdiğinizde dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de elinizde paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir.

5. Kabartma Baskısı

Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur.

6. Renk Değiştiren Şerit

Paraya farklı açılardan bakıldığında orta tarafta yer alan ve renk değiştirerek altın sarısına dönüşen bir şerit yer alır. Bu şerit üzerinde “TL” ibareleri bulunur.

7. Bütünleşik Görüntü

Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekillerle, arka yüzeydeki şekiller birleşerek banknot değerini gösterir.

8. Mikro Yazı

Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar yer alır.

9. Ultraviyole ile Görünen Değerler

Gerçek bir paranın UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir.

10. Görme Engellilere Yönelik

Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunmaktadır.

Haber, sahte paranın nasıl anlaşılacağını ve gerçek parada olması gereken özellikleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre düzenlenmiştir.

Sahte para nasıl anlaşılır? Sahte para nasıl anlaşılır? Sahte para nasıl anlaşılır? Sahte para nasıl anlaşılır?

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.