İskenderun körfezindeki hayalet gemi yine sürüklendi

Hayalet gemi bir kez daha firar etti !

Yerel ve yaygın basına konu olan “Aqua Hercules” adlı gemi, İskenderun Körfezi’nin kıyıya yakın orta sayılabilecek bir noktasında demirli iken, lodosun ve kötü hava koşullarının etkisiyle, serseri bir mayın gibi Balıkçı Barınağı karşısı, İskenderun Liman istikametine doğru sürüklendi. Geminin sürüklenmesi esnasında seyir halinde olan bir geminin de, üzerine gelen hayalet gemiden kurulmak üzere manevra yapıp, rotasını değiştirdiği iddia edildi. Öte yandan haber yayına hazırlandığı sırada geminin yine sürüklenmeye başlandığı, Balıkçı Barınağı civarından da uzaklaştığı gözlendi.

Gemi tam 40 aydır İskenderun Körfezi’nde serseri mayın konumundadır. Üzerinde çok fazla sayıda haciz olduğu bilinen gemi, İskenderun körfezine 10 Temmuz 2013 tarihinde Mısır’ın Port Said limanından gelmiş, şirket alacaklarına istinaden başlatılan haciz işlemleri neticesi bağlanılmıştır. Gerçekleştirilen haciz işlemi sonrası 37 kişilik gemi mürettebatı da gemiyi terk etmiş ve ‘Aqua Hercules’ adlı gemi kaderiyle baş başa kalıp, hayalet gemi adını almıştır.

Gece ışıklandırması olmayan, çift demirleme sistemi yerine sadece tek demirleme yöntemiyle İskenderun Körfezi’nin akıntılı ve zaman zaman dalgalı sularına direnmeye çalışan, 320 yolcu, 185 TIR ve 62 soğutuculu araç taşıma kapasiteli gemi, üç yıl içinde, birkaç kez İskenderun Körfezi içinde başıboş şekilde sürüklenmiş, römorkörler tarafından çekilerek tekrardan İskenderun Körfezi içinde göz önünde bir yere sabitlenmeye çalışılmıştır.

İskenderun denizcilik camiası ileri gelenleri, sözkonusu geminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan oluşturulacak bir fonla, Aliağa ya da Tuzla gibi bir limana çekilmesi gerektiği aksi halde önümüzdeki gün ve aylarda İskenderun Körfezindeki olası bir lodosun, gemiyi yeniden sürükleyeceğini ve sürüklenen geminin İskenderun Körfezi içindeki irili ufaklı onlarca iskele, liman ya da akaryakıt terminallerinden birine ya da bir kaçına ciddi zararlar verebileceği, mal ve can kayıplı kazalara neden olabileceği, özellikle de gemide gece ışıklandırması olmamasının, denizde seyir halinde olan tüm deniz taşıtları için ciddi bir risk ve tehlike oluşturduğunu ifade ediyorlar.

İskenderun körfezindeki hayalet gemi yine sürüklendi İskenderun körfezindeki hayalet gemi yine sürüklendi

 

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.