Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun: “ÖFKENİZİ KONTROL ALTINA ALABİLİRSİNİZ”

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun, Pusula Akademi Temel Lisesi öğrencilerine ‘Öfke Duygusu ve Sağlıklı İletişim’ konulu seminer gerçekleştirdi.
Okul yönetimi, öğretmen ve öğrencilerin hazır bulunduğu seminerde, öfkenin kontrol altına alınmadığında olumsuz sonuçlar doğuracağına değinen Uzm. Klinik Psikolog Uygun, kontrolden çıkıp yıkıcı hale dönüşen öfkenin; okul-iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açtığını ifade etti.
Konuşmasında, öfkenin uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygu olduğunun altını çizen Uygun, “Öfke kişinin kendi yaşamını kendisi olarak saygı değer bir şekilde, onurlu bir şekilde devam etmesi için bir alarm sistemidir. Öfkeyi saldırganlıkla değil de sözel olarak ifade etmek, bunlar içinde en sağlıklı yoldur. Bunu yapabilmek için, istediklerimizin ne olduğunun farkına varmalı, bunları açık ve karşımızdakini incitmeyecek bir şekilde aktarmalıyız. Kızgınlığınızı içinizde tutup, onu düşünmemeye çalışıyor ve dikkatinizi daha olumlu bir şeylere yönlendiriyorsanız, bu yolu kullanıyorsunuz demektir. Eğer kızgınlık doğru bir biçimde ifade edilemezse, bir süre sonra bu duygu kişinin kendisine döner ve yüksek tansiyon, psikosomatik rahatsızlıklar ya da depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Öfke yaşadığınızda kendinizi sakinleştirmeye çalışmak, üçüncü seçeneğinizdir. Nefes alış verişlerinizi kontrol ederek, kendinizi fizyolojik olarak sakinleştirip, içinizdeki öfke duygusunu hafifletebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

“Hemen cevap vermeyin”
Öfkeyi kontrol altına alabilmenin yöntemleri hakkında bilgiler veren Uzm. Klinik Psikolog Uygun; “Öfkenizi kontrol altına alabilmek için, derin derin nefes alın, sakinleştirici durum ve manzaralarını, zihnimizde hayal ederek canlandırmaya çalışın. Bu sakinleşmemize yardımcı olur. Kızgın olduğumuz zaman genellikle, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılarız. Bu tür düşünce biçimlerinizi fark edin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin. Aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, yavaşlayın ve asıl söylemek istediğinizi düşünün. Aynı anda karşınızdakinin de söylediklerini duymaya ve anlamaya çalışın. Öfkenizin altında ne yattığını da anlamaya çalışın ya da belki o ortamdan biraz uzaklaşıp rahatlamak isteyebilirsiniz. Ama kendinizin ya da karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Sükûnetinizi korumanız, durumun raydan çıkıp bir felakete dönüşmesini engelleyecektir” dedi. Uygun, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Seminer sonunda, Uygun’a Özel Pusula Akademisi Temel Lisesi Kurucusu Sevar Şahutoğlu tarafından plaket takdim edildi.

1 3 4

Önceki İçerikİSTE’de ‘okuma seansları’ başladı
Sonraki İçerikİskenderun Belediye Meclisi 3 Gündem Maddesi İle Toplanıyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.