Sigara içiyorsanız KOAH hastası olabilirsiniz

‘16 Kasım Dünya KOAH Günü’ kapsamında açıklamada bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, dünyada ölüm oranları arasında KOAH’ın dördüncü sırada yer aldığını ifade ederek, KOAH’ta en önemli risk faktörünün sigara olduğunu vurguladı. KOAH’ın en önemli belirtisinin nefes darlığı ve kronik öksürük olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Özlem Berktaş, özellikle 40 yaş üzeri bireylerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı yakınmalarından en az birinin gelişmesi halinde, yakınmaların çok şiddetli olmasa dahi göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirtti.
KOAH’ın belirtileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Berktaş, “Ülkemizde 40 yaş üzerindeki her beş kişiden biri KOAH hastasıdır ve her 10 KOAH hastasından sadece biri hastalığını biliyor. Sigara içiyorsanız, nefes darlığınız varsa ve en az 2-3 ay süren öksürüğünüz varsa, eforda çabuk yoruluyorsanız, KOAH hastası olabilirsiniz. Erken tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz” dedi.

koah-nedir

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.