İskenderun Kaymakamlığı Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Halkımızın yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam imkânlarının yaygınlaştırılması doğrultusunda değerli vatandaşlarımızın soba kullanımı konusunda uyarılması ihtiyacının hâsıl olduğunun altını çizen Kaymakam Özyiğit; Önümüzdeki günlerde idrak edilecek olan kış mevsiminde kullanılması planlanan soba ve boruların uygun özelliklerde olmasına ve sobayı yakarken hava koşullarının da göz önünde bulundurulmasına özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Kaymakam Özyiğit; Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda kış mevsiminde ve özellikle alçak basınçlı havalarda yaşanan karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat çekerek, basit ve küçük tedbirlerle bir takım önlemler alınarak riskli durumların bertaraf edilebileceğini dile getirdi.
Soba zehirlenmesinin; Odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbon monoksit (CO) gazından kaynaklandığını hatırlatan Kaymakam Özyiğit; “Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişinin hayatını kaybetmesine neden olur. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilemediği için “sessiz katil” olarak bilinen karbon monoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbon monoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.
Eğer karbon monoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız; Hemen camları açıp ortamın havalandırılmasını sağlamak, hızla ortamdan uzaklaşmak ve açık havaya çıkarak, vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Servisini aramak en iyi yaklaşım tarzı olacaktır” şeklinde uyarılarda bulundu.
Karbon monoksit zehirlenmesinden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususları da değinen Kaymakam Özyiğit; “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantıları mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir” açıklamasında bulundu.
“Unutmayalım ki doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür”

 

soba_zehirlenmesi_1_olu_h2301

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.