Kalbiniz için doğru beslenin

KALBİNİZE İYİ BAKIN!
Dünya geneli ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp ve damar hastalıklarının yer aldığını belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Nihat Özer; sağlıksız beslenme, tütün kullanımı ve stresin, kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığını açıkladı.
Sigara kullanımının kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını ifade eden Uzm. Dr. Nihat Özer, “Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunmakta ve bu hastaların yılda 130 bini hayatını kaybetmektedir. Koroner kalp hastalıklarından ölümler ise, yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer almaktadır. Bu ölümlerin önemli bir bölümü ise 41-58 yaş grubunda görülmektedir. Hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların tüketimi, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabetin kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında gelmektedir. Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin büyük bir bölümü, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Sigara dumanının içerdiği karbon monoksit kan dolaşımına girerek, pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek, kalp krizlerine neden olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır” açıklamasında bulundu.

“Kalbiniz için doğru beslenin”
Kalp sağlığı için beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özer, “Kalp-damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutuyor. Buna göre, doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besin yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyeceklerle meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun en az seviyede tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca vücut ağırlığının kontrol altında tutulması, doğru beslenmeye özen gösterilmesi, stresten uzak durulması, insan sağlığı açısından zararlı ortamlarda bulunulmaması, spor yapılması ve haftada 3-4 kez yarım saat yürüyüş yapılması önerilir. Kalp-damar hastalıklarının en önemli belirtisinin göğüste sıkışma ve baskı, kola, boyna veya çeneye doğru yayılan ağrı, bacaklarında, özellikle de ayak bileklerinde şişme olan, az hareketle nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, terleme ve çarpıntı şikâyetleri olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları gereklidir” dedi.

29-eylul-dunya-kalp-gunu_1

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.