Deniz Kaplumbağaları Sıcak Kumsallardan Yaşama Doğru Yürüdü

HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği(IUCN) kriterlerine göre nesilleri tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağaları (CheloniaMydas) ve caretta carettaların yumurtlama döneminin başladığı günlerde, bu güzide deniz canlılarının yumurta bıraktıkları yuvaları işaretleyerek koruma altına aldı.
Yumurtlama döneminden yumurtadan çıkış dönemine kadar bölgeyi gözetim altında tutan Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Samandağ sahilinde bulunan yeşil deniz kaplumbağalarının (Cheloniamydas) yuvalarından çıkıp denize doğru attıkları ilk adımları takip etmek ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bu canlıların korunması konusunda bilinç yaratmak amacıyla harekete geçti.
Samandağ sahilinde caretta carettaların yumurtadan çıkış anına tanıklık etmek ve HBB’nin temiz ve yaşanabilir bir kent yaratma hedefine ortak olmak isteyen tüm Hataylılar 20 Ağustos Cumartesi sabah 05.00’te Samandağ Hızır Türbesi’nde buluştu.
Yapılan etkinliğe HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, HBB Çevre Koruma Şube Müdürü Mahir Çiçek, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Antakya Doğa, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Samim Kayıkçı, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez ve her yıl Samandağ’a yuva tespit ve sayımı için gönüllü olarak gelen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencileri katıldı.

DOLĞUN, DAHA TEMİZ BİR HATAY İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM

Doğa dostu belediyecilik anlayışıyla denizlerimizin ve sahillerimizin temizlenmesinde yoğun çaba harcayan HBB Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ekipleri modern araçlarla temizleme çalışmalarına devam ediyor. Daha temiz bir doğa anlayışıyla hareket eden HBB ekipleri deniz canlılarının da korunması noktasında gösterdiği hassasiyetle vatandaşlarımızın beğenisini kazanmaya devam ediyor.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş’ın doğaya ve çevreye olan bağlılığı ve hassasiyeti gözetilerek gerçekleştirilen çalışmalara dikkat çeken HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki 21 yaşam alanından biri Samandağ sahilidir. Hatay büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra, 189 km’lik kıyı şeridimiz daha temiz ve deniz canlıları için daha yaşanabilir bir duruma geldi. Deniz temizliği çalışmalarını 2 adet deniz temizleme teknesi; askıda bulunan atıkları ile konveyör bant sistemi ile toplayarak yapıyoruz. Kıyı ve plajların temizliğinde 2 adet kum eleme makinesi ile 2 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu kullanılıyor. Temizlik çalışmalarımızda Samandağ’da 34, Arsuz’da 27, Dörtyol’da 14, Erzin’de 7 ve Payas’ta 3 olmak üzere toplam 85 personel görev almaktadır. Canlıların yaşam alanlarını korumak daha sağlıklı ve temiz bir çevre için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz dedi.

samandağ (1) samandağ (2) samandağ (3) samandağ (4)

Önceki İçerikHatay’da 11.520 araç kontrol edildi
Sonraki İçerikArsuz 2. Spor Şenliği Halı Saha Futbol Turnuvası başladı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.