Cinsel Suçlarda Hadım Etme Dönemi Başlıyor

Cinsel suçlarda ilaçlı tedavi yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cinsel saldırı suçunu işleyen hükümlülere, ayakta, yatarak, ilaçlı, ilaçsız, cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan tedavi uygulanacak.

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hapis cezasına mahkûm olmuş kişilerin tedavi, iyileştirme ve diğer yükümlülüklerine ilişkin faaliyetleri, bu faaliyetleri uygulayacak ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlükleri ve tedavi merkezleri ile bu merkezlerde görevli personelin görev, yetki ve sorumluklarını kapsıyor. Yönetmelik hükümleri suça sürüklenen çocuklar hakkında uygulanamayacak. Yönetmeliğin uygulanmasında görev alanlar insan haklarına, dürüstlük çerçevesinde kararlılıkla hareket ederek, görevlerini yerine getirirken, aşağılayıcı, onur kırıcı veya küçük düşürücü davranışlarda bulunamayacaklar. Mağdur, hükümlü ya da aileleri hakkında öğrenilen bilgiler ve raporların gizliliği korunacak. Cinsel suçlardan hüküm giyenler hakkında, cezanın infazı sırasında veya koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içerisinde, tıbbi tedaviye tabi tutulma, tedavi amaçlı programlara katılma, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan veya çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanma gibi yükümlülüklerden birine karar verilmesi için Cumhuriyet başsavcılığı tarafından infaz hâkimliğine başvuruda bulunulacak.

 

Yönetmelikte, şu düzenlemeler yer aldı:

“Hakkında tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilen hükümlü, gerek duyulması halinde bulunduğu kurum tarafından tedavinin uygulanması için ilgili sağlık kurumuna sevk edilir. Hükümlünün bulunduğu ceza infaz kurumu bölgesinde tıbbi tedavi kararının uygulanmasını sağlayacak sağlık kuruluşu yok ise hükümlü Bakanlık tarafından uygun başka bir kuruma nakledilir. Tedavi için kullanılacak ilaçların bedelleri Adalet ve Sağlık Bakanlıkları arasında düzenlenecek protokol kapsamında ödenir. Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve hastanede yatarak tedavi edilmesine karar verilen hükümlülerin tedavileri mahkûm koğuşu bulunan devlet veya üniversite hastanelerinde yerine getirilir. Tedaviye yönelik işlemler, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler için ceza infaz kurumu müdürlüğü, denetimli serbestlik altında ve koşullu salıverilen hükümlüler için ise denetimli serbestlik müdürlüğünce takip edilir. Tedavinin tamamlanıp tamamlanmadığı ile uygulanan tedavi ve süreç hakkındaki bilgiler altışar aylık süreler ile kurum müdürlükleri tarafından sağlık kurumundan istenir.”

hadım

 

 

 

Önceki İçerikİtso’da “Ar-Ge, Girişimcilik, İş Geliştirme Yönelik Devlet Destekleri Eğitimi” Seminer Sunumu
Sonraki İçerikBaşkan Seyfi Dingil Milli Birlik ve Kardeşlik Mitingine Katıldı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.