MUSEVİ MEZARLIĞINA KİM SALDIRDI?

CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, Antakya’da Musevi Mezarlığına kimin saldırdığını sordu.

Antakya Asri Mezarlığında Musevi vatandaşlara ait bölümdeki mezarlara yapılan saldırıyı CHP’li Yarayıcı, Meclis gündemine taşıdı. Yarayıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Hatay’ın binlerce yıldır farklı inanç gruplarının bir arada kardeşçe yaşadığını anımsattı.

Suriye’deki iç savaşın ardından Hatay’ın cihatçı örgütlerin “merkez üssüne” dönüştürüldüğünü belirten Yarayıcı “Hatay, bu özelliğini hızla yitirmeye başlamıştır. Suriye’de savaş süreci ile birlikte tırmanan cihatçı varlığı, Hıristiyan ve Alevi inanç önderlerini hedef alan saldırılar ve iktidarın mezhepçi söylemi, kentteki farklı inanç gruplarına mensup yurttaşlarda giderek yükselen güvenlik kaygısı, kentteki gerilimi de tırmandırmaktadır” dedi.

Yarayıcı, önergesinde Hatay’da Antakya Asri Mezarlığı’nda Musevi yurttaşlara ait mezarların tahrip edildiğini anımsatarak mezarlığın bulunduğu Emek Mahallesi’nin cihatçı grupların etkin olduğu bir bölge olduğuna işaret ederek Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti:

-Son on yılda farklı mezhep ve inanç gruplarına veya bu grupların ibadet yerlerine yönelik saldırı gerçekleşmiş midir? Gerçekleşmiş ise bu saldırıların kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiş midir?

-Kentte yaşayan farklı mezhep ve inanç gruplarına yönelik saldırı olabileceğine yönelik Bakanlığınıza ulaşmış istihbari bir bilgi var mıdır? Var ise önlem aldınız mı?

EYLEM PLANINIZ VAR MI?

-Antakya Asri Mezarlığında bulunan Musevi yurttaşlarımıza ait mezarlara yönelik saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilebilmiş midir? Edilmiş ise haklarında nasıl bir işlem yapılmıştır?

-Hatay, farklı inançların barış içinde yaşadığı bir kenttir. Suriye’de mezhep savaşını körükleyen cihatçı grupların Hatay’da rahatça örgütlenip kentin bu özelliğini tahrip etmesinin önlenmesine yönelik bir eylem planınız var mıdır?

mezar (1) mezar (2)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.