KOSGEB Müdürü Kenan Sert, İTSO’da Girişimcileri bilgilendirdi

İTSO’da, Uygulamalı Girişimcilik eğitimlerine katılanlara yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan KOSGEB İl Müdürü Kenan Sert, sine-vizyon destekli olarak bilgiler verdi.
KOSGEB olarak proje üreten, istihdama katkı sağlayan, bölgede ihtiyacı hissedilen yeni işletmelerin kurulması için yatırım yapmak ve yeni iş yerleri açmak isteyen girişimcilere destek verdiklerini ve bu desteklerin de arttığına dikkat çeken Sert konuşmasında, “KOSGEB olarak bütçemiz geçmiş dönemlere göre 2015 ve önceki dönemlere göre ortalama 4 kat büyüdü. 250 milyonluk bir bütçemiz varken bu yıl 1.250 milyon liralık bütçe aktarıldı. Yani, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bir kısım desteklerini de KOSGEB’e aktardı. Bundan sonra sürekli çağrılara destek programlarına çıkılacak. Önümüzdeki günlerde destek modelleri gelişecek. Yeni yeni destek programları eklenecek. Bizim hedef kitlemiz KOBİ tanımına göre 250’den az çalışan istihdam eden, yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 400 milyon TL’yi geçmeyen işletmelere biz destek verebiliyoruz. KOBİ tanımına göre kendi içerisinde mikro, küçük ve Orta ölçekli olarak sınıflandırılıyor. Bu işletmelerin bir çoğu da mikro işletmeler olduğunu görüyoruz. Biz KOSGEB olarak hedef kitlemiz, amacımız bu KOBİLERİ geliştirmek, desteklemek, yeni girişimcileri oluşturmak, bunların geliştirilmesine, rekabet düzeyinin arttırılmasına, desteklenmesine destek sağlıyoruz” dedi.
İŞLETMELERİN ÇOĞU KOBİLERDEN OLUŞUYOR
KOSGEB Hatay İl Müdürü Kenan Sert, dünya ülkelerinin çoğunda İşletmelerin kobilerden oluştuğuna vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti; “Kobilerin istihdama katkısına baktığımızda toplam işletmelerin yüzde 99’unu Kobiler oluşturuyor. Toplam istihdamın, yüzde 74.2’si, toplam katma değerin, yüzde 52.8’i, toplam satışların, yüzde 63’ü, toplam yatırımların yüzde 53.3’ü, toplam ihracatın yüzde 54.4’nün Kobiler tarafından yapıldığını görüyoruz. Dolayısıyla kobilerin rekabet düzeylerinin arttırılmasına, kurumsallaşmalarına, markalaşmalarına ve gelişmelerine katkı sağlamak bizim amacımız. Bu yüzden İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasıyla da temas halindeyiz. Buradaki üyelerin, sahadaki kobilerin ve yeni girişimcilerin ortaya çıkması ve bunların desteklenmesi için girişimcilik eğitimleri düzenlenmektedir. Bu eğitimlerden belge alanlara, sertifika alanlara destekler veriyoruz. Bizler destek programlarımızı arttırmak istiyoruz. Bunu da Ticaret odaları ile, bölgedeki Kobilerle buralarda eğitim gören girişimcilerimize proje yapmalarına katkı sağlayacağız. Bölgemizde yeni ihtiyaçlar neyse bölgemizde böyle bir esneklik tarafımızda var. Bölgede ihtiyaç olan bir sektörde veya bir konu üzerinde biz girişimcilerimize yardımcı olacağız. Girişimcilerimize mevcut destek programları arttı. Rutin destek verdiğimiz işletmelere 250 bin olan desteklerimiz 400 bin liraya çıktı.

KOSGEB olarak, İş-Kur, DOĞAKA, Ticaret Odaları İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası gibi kuruluşlar bizimle protokol yapıyorlar. Buralarda girişimcilik eğitimi veriliyor. Biz müdürlük olarak da, bu eğitimleri verebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde Mustafa Kemal Üniversitesinde ve İskenderun Teknik Üniversitesinde de girişimcilik eğitimleri vermeyi hedefliyoruz. Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim dönemlerinde her ay 5 sınıf açmayı planladık. Fırsat olursa üniversitelerimizde de girişimcilik eğitimleri verilecek. Buradan eğitim alan bayanlar için yüzde 90 oranında, erkekler için yüzde 70 oranında destek veriyoruz. Bu desteklerin 50 bin lirası hibe, 100 bin lirası geri ödemelidir. Bu destekte 50 bin liranın açılımı ise şöyle; 2 bin lirası şirket kurulum masrafı, 18 bin lira şirket kuruluş makine teknik, tesisat, 30 bin lirası da işletme giderleri olarak kira ve personel gideri olarak veriliyor.” KOSGEB Müdürü Kenan Sert’in sunumunun ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. KOSGEB Müdürü Sert, Girişimcilerin, yapacakları iş ve projeler hakkında merak ettikleri soruları detaylı bir şekilde anlattı. KOSGEB Hatay İl Müdürü Kenan Sert’in konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantısına İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Yönetim Kurulu üyesi M.Ali Bulut, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı İbrahim Açıkgöz ve girişimci adaylar katıldı.

KENAN SERT İTSO DA GİRİŞİMCİLERİ BİLGİLENDİRDİ (1) KENAN SERT İTSO DA GİRİŞİMCİLERİ BİLGİLENDİRDİ (5)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.