Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde By Pass Ameliyatında Yeni Dönem

Gerçekleştirdiği kalp ameliyatları ile bölgede ilklere imza atmaya devam eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde, ‘Endoskopik Damar Çıkarma (EHV)’ yöntemiyle bypass ameliyatlarında endoskopik damar çıkarma yöntemi kullanılmaya başlandı.
Kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu ortaya çıkan ve kalp krizini tetikleyen koroner arter hastalığının tedavisi için uygulanan bypass ameliyatlarında, artık Endoskopik Damar Çıkarma yöntemiyle bacaktan iki santimetrelik kesi yapılarak, kamera aracılığı ile damar alınıyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. M. Adnan Celkan, bypass ameliyatlarında uygulanan bu yöntem sayesinde, hastanın iyileşme süresinin kısaldığını ve enfeksiyon kapma riskinin azaldığını belirtti.

“Bölgemizde ilk defa uygulandı”
Endoskopik Damar (Safen Ven) Çıkarma yöntemiyle bypass ameliyatlarında yeni bir döneme başladıklarını belirten Doç. Dr. Celkan, “Bölgemizde ilk kez Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde uygulanan yöntemle bacaktan alınan damar, sadece iki santimetrelik bir kesi ve kamera yardımıyla çıkarıldı. Büyük bacak kesilerine, ağrıya, enfeksiyona, kötü görünüme son. İlkleri gerçekleştirmemize katkı sağlayan hastane yönetimimize, ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

“İki santimetrelik kesiyle damar çıkarılıyor”
Endoskopik Damar Çıkarma yönteminin sağladığı kolaylıklara dikkat çeken Doç. Dr. Adnan Celkan, “Koroner bypass ameliyatları, günümüzde birçok merkezde başarıyla gerçekleştirilmektedir. Göğüs kemiği ile bacak kesisi, hastalar için oldukça travmatik olup, son yıllarda daha küçük ve az kesi ile ameliyat yöntemleri geliştirilmektedir. Bunlardan biri de; ‘Endoskopik Safen Ven çıkarma’ işlemidir. Bu ameliyatlarda kullanılan damar (safen ven), hastanın bacağından alınmaktadır. Bu işlem birçok merkezde açık yöntemle, hastanın ayak bileğinden kasığına kadar yapılan bir kesi ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde başta ağrı, enfeksiyon, geç iyileşme, kozmetik sorunlar olmak üzere bazı problemlerle karşılaşılmaktadır. Özellikle kilolu, diyabetik ve kadın hastalarda bu problem daha çok görülmektedir. Birçok hasta bacak ağrısının göğüs kemiği ağrısından daha fazla olduğunu ifade etmektedir. Şiddetli ağrı ve gerginlik hissi hastanın hareket kabiliyetini de kısıtlamaktadır. Tüm bu problemleri ortadan kaldırmak için endoskopik yöntemle çok küçük bir kesi ile damar çıkarma işlemi geliştirilmiştir. Bacağın iç kısmından diz bölgesinde yaklaşık 2 santimetrelik bir kesi yapılarak, bir kamera aracılığı ile bypass ameliyatında kullanılacak damar çevre dokulardan serbestleştirilip, dışarı alınmaktadır. İşlem, sadece bu işlem için yetiştirilmiş eğitimli teknisyenler ile gerçekleştiriliyor. Aslında yöntem çok yeni olmayıp ülkemizde yeni yeni uygulamaya başlanmıştır. Yurtdışında birçok merkezde rutin her hastaya yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

“Hasta kısa sürede hareket etmeye başlıyor”
Safen ven yönteminin hasta açısından birçok avantajının olduğunu açıklayan Doç. Dr. Celkan, “Uygulamanın, ameliyat sonrası dönemde birçok avantajı vardır; ağrı çok azdır, enfeksiyon riski çok azdır, bacakta gerginlik hissi, geç iyileşme, kanama riski çok azdır, hasta rahat bir şekilde kısa süre içinde hareket etmeye başlayabilmektedir, kozmetik avantajı vardır, bacakta yara izi olmamaktadır, pansuman ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmaktadır. Özellikle diyabetik ve kilolu hastalarda ameliyat öncesi yaram iyileşmez korkusunu ortadan kaldırıp, psikolojik olarak daha rahat ve güvenli şekilde ameliyata girmeyi sağlamaktadır. Ülkemizde sayılı birkaç merkezde uygulanan yöntem, bölgemizde ilk kez Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde uygulanmıştır” dedi.

gelişim (1) gelişim (2)

Önceki İçerikBaşkan Dingil, Yaz Spor Okullarına Büyük Önem Veriyoruz
Sonraki İçerikArsuz Üçgüllük Mezarlık Yolu’nda Kilit Parke Taşı Döşendi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.