Hatay’da Dünyanın En Anlamlı Expo’sunu Yapmak İstiyoruz

Dünya’nın en geniş kapsamlı, en saygın sergisi olan ve bu yıl “Çiçek ve Çocuk” temasıyla ülkemizde gerçekleştirilen EXPO 2016 Antalya’ya projeleriyle damga vuran Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın Expo 2021 adaylığı ile ilgili bir açıklama yaptı.

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş mesajında 160 yılı aşkın süredir dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası’ndan sonra üçüncü büyük organizasyon olan EXPO’yu, 2021 yılında Hatay’da düzenlemek için tüm heyecanı ve imkanlarıyla çalışmalara başladığını bildirdi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak EXPO’yu çok önemsediklerinin altını çizen Başkan Savaş, EXPO’nun 160 yıllık tarihini şöyle özetledi: “ EXPO Dünya Fuarı fikri ilk kez İngiltere’de ortaya çıktı. İlk EXPO 1851 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde gerçekleştirildi. EXPO kapsamında inşa edilen Hyde Park dünyanın en önemli parkı özelliğini taşıyor. EXPO tarihinin bir diğer çarpıcı örneği de Paris EXPO’dur. Eyfel Kulesi de 1889 yılında, çelik kafes inşaat tekniğinin bir örneği olarak, EXPO için inşa edilmişti.

Bu kıymetli organizasyon, düzenlendiği ilk günden beri, ekonomi, bilim, teknoloji ve kültürel alandaki temalarıyla insanlığa fikir alışverişi sağlayan ve yenilikleri tanıtan en büyük platform olma özelliğini taşıdı. Çin’in en büyük ve en önemli liman kenti Şanghay’da düzenlendiğinde Sloganı ‘Şehir Yaşamı Güzelleştiriyor’du bu fuarı yaklaşık 70 milyon kişi ziyaret etti.

Başkan Savaş, EXPO’nun dünyada sanayi alanında da ilklere sahne olduğunu vurgulayarak, “EXPO için aslında ilklerin,icatların sergilendiği yer olduğunu söylemek pek yanlış olmaz 19. yy’da sanayileşme, buharlı makineler, lokomotifler sergilendi. Londra’da ilk dikiş makinesi; ABD Philadelphia’da ilk telefon; Chicago’da ilk fermuar,ilk elektrikli sandalye sergilendi.

Dünya hızla sanayileşiyordu ve sergilenen materyaller sanayileşmenin çıkardığı ürünlerdi. 1939 yılında New York’taki EXPO’nun sloganı ‘Yarının dünyasını inşa etmek’ti.
En fazla ziyaret edilen EXPO’lardan birisi olan 1967 yılında Kanada’nın Montreal kentindeki, “İnsan ve Dünyası“ sloganlı EXPO’ydu. Serginin üçüncü gününde 567 bin ziyaretçi Kanada EXPO sergi alanına akın etmişti. Bu rekor bugüne dek hâlâ kırılamadı.

Almanya’nın 2000 yılında Hannover kentinde yapılan EXPO’nun sloganı “İnsan, doğa ve teknik ‘Yeni bir dünya doğuyor’ idi. Bu EXPO’yu 18 milyon kişi ziyaret etti.
2015 yılında İtalya’nın Milano kentinde düzenlenenen EXPO’nun teması “Gezegeni beslemek, Hayat için Enerji“ adını taşıdı.
Günümüzde EXPO’ların temaları çevre,doğa,su,yaşam,geleceğin enerjileri gibi daha insani bir biçimde çağın gereklerine göre evrildi.

Bilindiği gibi ülkemizde düzenlenen ilk EXPO olan 2016 Antalya’nın teması çocuk ve doğa, biz Hatay olarak burada 542 metrekarelik alanda bir simülasyon tüneli ve tarihi Antakya Evi ile bir EXPO’da ilk kez yer aldık” açıklamasında bulundu.

HATAY TARİHİ VE KÜLTÜREL EŞSİZLİĞİ İLE İLKLERİN KENTİ

Konuşmasında Hatay’ın sahip olduğu değerlere de değinen Başkan Savaş, ”Hatay kenti olarak birçok ayrıcalığa ve ilke sahibiz ,8500 yıllık tarihi,13 medeniyetin eşsiz izlerine, dünyanın 2’ nci büyük mozaik müzesine sahibiz. Ayrıca Antakya(Antioche) tarihte dünyanın 3’üncü büyük kentidir.

Dünyanın aydınlatılan ilk caddesi Herod adeta dünyanın ilk inovasyonlarındandır,şehrimizin en eski caddelerinden biridir. Günümüzde hala 3 semavi din bu topraklarda kardeşçe yaşamakta ve anlam bulmaktadır.

Dünyanın ilk mağara kilisesi St.Pierre dünyanın en önemli tarihi mirasıdır. Habib-i Neccar Camii ise Anadolu’nun ilk camisi ünvanıyla çok önemli bir değerimizdir.
Dünyanın en uzun 2’nci sahili Samandağ’dadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için de Hatay o kadar önemli bir kenttir ki Hatay için benim kişisel meselem demiş ve Hatay’ı anavatana katmıştır” şeklinde konuştu.

MEDENİYETLERİN BULUŞACAĞI DÜNYANIN EN ANLAMLI EXPO’SUNA ADAYIZ

Hatay’ın EXPO aracılığıyla tüm dünyaya bir kardeşlik mesajı ulaştırabileceği inancını taşıdığını ifade eden Başkan Savaş, “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla 2021 yılında Hatay’da EXPO’yu yapmak istiyoruz. Yaklaşık 520.000 Suriyeli’nin de kentimize olan yükünü de göz önünde bulundurduğumuzda,EXPO felsefesi ve vizyonunun, Hatay’ın hak ettiği ve yıllardır alamadığı hizmetler için bir fırsat olacağını düşünüyoruz.

Umut ederiz ki; 160 yıllık EXPO tarihinde bir ilk yaşanacak ve şimdiye dek zaten gelişmiş ve modern kentlerde yapılan EXPO’lar, belki de ilk kez hizmete, yatırıma, inşaya en çok ihtiyacı olan Hatay’da yapılacak.

Biz 2021 yılına kadar 6 yıl boyunca EXPO’ya hazırlanırken yaklaşık 1.500.000 nüfusumuzla Asi Nehri,çevre,alt yapı,içme suyu,ulaşım,sosyal hayat,konaklama sorunlarımız için adeta seferberlik ilan edeceğiz.

Antakya’nın dünyadaki büyüsü ve var olan ününden aldığımız güçle Hatay için EXPO 2021 Hatay’ın modern yüzünü tarihi miraslarımızla renklendirebiliriz.
Ve bu sayede tevazu, sevgi ve hoşgörünün kenti Hatayımızdan dünyadaki tüm medeniyetlere barış mesajı ulaştırabiliriz,evet biz bunu hep beraber devletimizden ve ülkemizden aldığımız güçle başarabiliriz” diyerek EXPO 2021’e ev sahipliği yapmaktan duyacağı memnuniyeti dile getirdi.

lütfü savaş

Önceki İçerikArsuz’da Tahrip Olan İçmesuyu Hatları Yenileniyor
Sonraki İçerikTürkiye’de Yanık Ünitesi Alanında İlk “İskenderun Modeli”
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.