Sigara, ‘Alkol ve Madde Bağımlılığı’ Eğitimi

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında 01.12. 2015 tarihinde imzalanan protokol kapsamında 05.05.2016 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin sorumluluğunda üniversitemiz öğrencilerine ve personeline yönelik Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (SAMBA) eğitimi düzenlendi.

Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Eren’in açılış konuşmasını yaptığı eğitimi, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü eğitmenlerinden Dr. Yusuf Kılboz, Sosyolog Seher Güneş ve Psikolog Zehra Aslan verdi.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü eğitmenlerinden Dr. Yusuf Kılboz, Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı (SAMBA) Tedavi Programının Prof. Dr. Kültegin Ögel ve kendilerinin aralarında bulunduğu Adalet Bakanlığı Uzmanları tarafından hazırlanarak, 2012 yılından bu yana uyuşturucu madde suçundan ceza almış yükümlülere her oturumu yaklaşık 90 dakika olacak şekilde 15 oturum olarak uygulanmakta olduğunu söyledi.

Sosyolog Seher Güneş konuşmasında bağımlılığın ömür boyu süren bir hastalık olduğunu ancak iyileşebileceğini belirtti. Güneş, bağımlıların maddeye başlama nedenlerinin merak, ısrar, hayır diyememe olduğunu söyleyerek bağımlılık tanısı belirtilerinin neler olduğu, ne kadar sürede kişilerin bağımlı olduğu konularında açıklamalarda bulunurken konu ile ilgili olarak hükümlülerle olan tecrübelerini aktardı.
Psikolog Zehra Aslan da konuşmasında bağımlılık yapan maddelerin zararlarını, bulaşıcı hastalıklar, madde kullanımının bağışıklık sistemi üzerine etkilerini, maddeden uzak durma ve bırakma yöntemlerini, bırakma ve kullanma hakkında olumlu-olumsuz düşünceleri, şiddetli alkol/madde isteği ile başa çıkmayı ve riskli durumların neler olduğu konusundaki birikimlerini ve deneyimlerini paylaştı.

Programın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Veysel Eren, eğitmenlere üniversitemiz adına hediyeler takdim etti. Eğitmenlerden Dr. Yusuf Kılboz ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte ortak yürütülen, SODES tarafından finanse edilen “Huzurlu Kadın Huzurlu Toplum” projesi atölyesinde kursiyerler tarafından yapılan mozaik tabloyu Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Eren’e takdim ettiler.

DSC_5028

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.