Bahar Geldi, Polen Alerjisine Dikkat

KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu:“Bahar Geldi, Polen Alerjisine Dikkat!”

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte alerjik hastalıklarda artış yaşandığını belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, özellikle bahar mevsiminde görülen polen alerjisi konusunda, vatandaşlara uyarıda bulundu.
Alerjik hastalıkların, en sık görülen kronik hastalıkların başında geldiğini vurgulayan KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, “Mevsimlerin değişmesiyle birlikte, hava yeniden ısınıyor, doğa yeniden canlanıyor ve etraf milyonlarca bitkinin polenleriyle doluyor. Bazı insanlar bunu hiç fark etmezken, hayat bazılarımız için çok zorlaşıyor. Burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde yaşarma, baş ağrısı, horlama, uyku bozuklukları, öksürük, kulak iltihabı gibi şikâyetlerle baş etmek zorunda kalan hastalarımız için, farklı tanı ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Şüphesiz ilk tedavi yöntemi kişinin kendinde alerji semptomlarına yola açan mevsim, yiyecek, koku vb. faktörleri belirlemesi ve bunlardan uzak kalmaya çalışmasıdır. Ev tozu akarları, polenler gibi önlenmesi mümkün olmayan durumlarda ise daha çok medikal tedavi ve aşı tedavisine başvurulmaktadır” dedi.

“Alerjenlere karşı önlem alın”

Alerjik rinit hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Seda Selimoğlu, “Alerjik hastalıklara karşı öncelikle sigaradan uzak kalın. Beden temizliğinize dikkat edin. Koruyucu maddeler içeren hazır gıda tüketiminden sakının. Özellikle çocuklarınızın şekerleme, cips, bisküvi gibi atıştırmalarına izin vermeyin. Tozlu ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Özellikle tozlu ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerin özel koruyucu maske kullanmaları gerekmektedir. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin. Yattığınız odada çok eşya bulundurmayın. Evinizde tüylü hayvan ve özellikle çiçekli bitki beslemekten kaçının. Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgârlı havalarda evde kalmaya çalışın. Klima filtrelerini düzenli olarak değiştirin, özel alerji filtreleri alın. Polen mevsiminde giysilerinizi açık havada kurutmayın. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin. Alınan tüm önlemlere rağmen şikâyetleriniz devam ediyorsa hekiminize başvurun. Yapılacak muayene sonrası size en uygun tedavi yöntemi basamaklı bir şekilde belirlenecektir. Bu basamaklardan ilki nazal irrigatörler( burun yıkamaları), antihistaminikler, nazal dekonjestanlar ve steroidli nazal spreylerden oluşan medikal tedavi yöntemlerinden oluşmaktadır. Sonrasında ise alerjen tespiti amacıyla bazı kan ve deri testleri önerilebilmektedir. Alerji tedavisinde en son basamak günümüzde immunoterapi adı verilen aşı tedavisidir. Bu tedavide alerjene karşı oluşturulan aşı belirli aralıklarla hastaya uygulanmakta ve vücudun bu alerjene karşı antikor üretmesi sağlanmaktadır. Immunoterapi alerjik rinitin tedavisinde oldukça başarılı bir yöntemdir” açıklamasında bulundu.

Op. Dr. Seda SELİMOĞLU kimdir?

1985 yılında Trabzon’da doğan Op. Dr. Seda Selimoğlu, Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. KBB Hastalıkları uzmanlığını Ege Üniversitesi’nde gerçekleştiren Selimoğlu, Rize Kaçkar Devlet Hastanesi’nde bir yıl hizmet ettikten sonra, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı olarak görevini sürdürmektedir.

gelişim hastanesi seda selimoğlu

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.