” KUTU’L AMARE” ZAFERİNİN 100.YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

Kutu’l Amare (Kut) Zaferi’nin 100.yıldönümü münasebeti ile Bahçeşehir Koleji Konferans Salonunda saat 09:30’da düzenlenen etkinlik, Belen Kaymakamı Abdulaziz AYDIN, Garnizon Komutanı Yzb. Salih AYGÜN, Belediye Başkanı Adnan VURUCU, Kamu Kurum ve Kuruluşların Daire Amirleri, Gaziler, Muhtarlar Derneği Başkanı, Okul Müdürleri ile ilçe merkezindeki okullardan bir grup öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.

Program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Bahçeşehir Koleji Müdürü Mustafa UÇAN’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Kutu’l Amare Irak topraklarında bir şehrin adıdır. İngiltere I. Dünya Savaşının başlaması ile birlikte Hint denizinin güvenliğini sağlamak ve Mezopotamya’ya hâkim olmak için Irak seferine çıkar, Bağdat’ı ele geçirmek üzere çıktığı bu seferin başlangıcında hızla ilerleyen İngiliz birlikleri Selman-ı Pak’ta Türk birliklerine yenilerek geri çekilirler ve Kut’ül-Amare’de savunmaya geçerler. Türk birlikleri Kut’ül-Amare’yi kuşatarak İngilizlere yaklaşık beş ay süresince yardım gitmesini engellerler. Kuşatma altındaki İngiliz birlikleri açlıkla mücadele edemeyerek teslim olmak zorunda kaldılar. Halil Paşa tarafından, 29 Nisan 1916 ‘da İngilizlerden 13 general, 481 subay ve 13.300 er ile birlikte teslim alındığını belirterek, bugün buradan, Kutu’l Amare zaferini kazanan askerlerimizi ve komutanlarımızı bir kez daha rahmetle anarak yad ediyoruz, ruhları şad olsun. Dedi.

Bahçeşehir Kolejinden bir öğrencinin Kutu’l Amare adlı şiiri okuması ile devam eden program, yabancı gözüyle Kutu’l Amare belgeselinin izlenmesi ile sona erdi.

Screenshot_1

Önceki İçerikEmek ve alın teri kutsaldır
Sonraki İçerikAk Parti İskenderun İlçe Yönetimi Beli Oldu
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.