Kale Mahallemizi, çevre felaketine kurban etmeyeceğiz

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, yeşilin ve mavinin bütünleştiği, doğa harikası olan Kale Mahallesi’nin termik santralle çevre felaketinin yeni adresi olmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi. ÇED süreci başlayan, Papatya Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait 2x(660/670 Mwm) Güney Akdeniz Entegre (Kül Depolama Sahası,Dolgu Alanı, İskele Ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali’ne karşı halkla birlikte sonuna kadar mücadele edileceğini ifade eden Başkan Culha, “Rant merkezli bu termik santralle birileri para kazanacak diye insanımızı, hayvanlarımızı, toprağımızı ve doğamızı zehirletmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

29 Mart 2016 Salı günü saat:14.30’da Konacık Mahallesi Konacık Meydanı’nda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla yöre halkını bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla düzenlenecek olan halk bilgilendirme toplantısına halkın termik santralin zararlarının bilinciyle tepkisini dile getirmeleri için çağrıda bulunan Başkan Nazım Culha, halkla birlikte ‘TERMİK SANTRAL’e hayır’ şeklinde haykıracaklarını dile getirdi.kale2“Kale, doğal hayatı koruma alanı içerisinde”

Termik santralle ilgili başlayan ÇED girişimini bile doğanın ve habitatın yok edilmesi süreci olarak değerlendiren Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ” Arsuz ve Samandağ – Çevlik’i birbirine bağlayan mahallemiz olan Kale, belki de Türkiye’nin en temiz ve en doğal alanlardan biri. Aynı zamanda söz konusu olan yer; orman vasfının yanı sıra turizm master planı, doğal hayatı koruma alanı ve yaban hayatı koruma sahası içerisindedir. Bu santralden sonra burada ne yeşil kalacak, ne de mavi.. Ne karadaki canlılar kalacak, ne de denizdeki.. Ne orman kalacak, ne de duru gökyüzü.. Ne maydanoz kalacak, ne turunçgil, ne de sağlıklı insan..” diyerek, konunun önemine dikkat çekti.

“Bir santral demek, bütün bir kenti tahrip etmek demektir”

Termik santralin insan sağlığına ve ekolojik dengeye verdiği zararlara dikkat çekerek, Arsuz Halkı’nın termik santral istemediğinin altını ısrarla çizen Başkan Nazım Culha, ” Termik santralden çıkacak olan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde büyük ve kalıcı bir tahribat yaratıyor. Bu termik santrallerden çıkan kükürt dioksit, azot oksit ve partikül gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme – öğrenme yeteneğini azaltıyor.

Yine santrallerden çıkan küllerden var olan radon gazı kanser vakalarında artışa neden oluyor. Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturuyor ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. Haliyle tarımsal verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. Yani, ilçemizde kurulacak bir termik santral insanımızın tarım, hayvancılık ve balıkçılık yapmasını zora sokacak. Termik santrallerde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için bol miktarda su kullanılıyor. Kullanılan bu sular, daha sonra atık halinde çok sıcak su olarak denize deşarj ediliyor. Böylece deniz suyumuz ısınıyor ve denizdeki yaşam zinciri bozuluyor, bu da denizdeki canlıların zarar görmesini sağlıyor. Arsuz’da kurulacak termik santralden bir şirket para kazanacak diye bizim insanımız, hayvanımız, toprağımız ve doğamız zehirlenemez.

Termik santralle, çocuklar sakat doğacak ve gelişmelerinde kalıcı hasar olacak, “Tarım ve Turizm Kenti Arsuz”da ne tarım kalacak, ne de turizm ve böylelikle doğa ve insandaki fiziksel hasarların yanında kent ekonomisi de ağır tahribata uğrayacak. Bir santral demek, bütün bir kenti(ve çevre kentleri tabii) doğası ve insanıyla tahrip etmek demektir. Kurulmak istenen santraller için bölgedeki enerji ihtiyacı gerekçe gösterilmektedir. Bu doğru değildir. Tamamen ticari bir amaç güdülmektedir. Çevreyi çok iyi kirleten ithal kömürler deniz yoluyla taşındığından dolayı termik santral kurulum yeri olarak kıyı şeritleri seçilmektedir.

Sonuç olarak kurulması düşünülen santral türü bölgemizin özelliğine uymamaktadır. Arsuz Halkı; insan ve hayvan sağlığı için, temiz çevre için, doğayla barışık yaşam için, ekonomik faaliyetleri için ve turizm değerleri için termik santral istemiyor ve hep birlikte TERMİK SANTRAL’e hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

kale3 kale