İTSO’da Yeni Asgari Ücret ve Kıdem Tazminat tasarısı konulu panel yoğun ilgi gördü

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda yeni asgari ücretin uygulama tasarısı ile yeni kıdem tazminatı tasarısı ile ilgili panel yoğun ilgi gördü. İTSO öncülüğünden düzenlenen ve odamızın 3. Meslek Komitesi tarafından tertiplenen panele Sosyal Güvenlik Hatay İl Müdürü Hamit Bal, Yeminli Mali Müşavir Zafer Kutlu ve İŞKUR Hatay İl Müdürü Ahmet Karaveli de konuşmacı olarak katıldı. İTSO 3.Meslek Komite üyesi Erol Aygen Paneli yönetti. Panelde ‘Yeni Asgari Ücretin Uygulama Tasarısı’ ve ‘Yeni Kıdem Tazminatı Tasarısı’ konuları anlatıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İTSO 3.Meslek Komitesi üyesi Erol Aygen: “Düzenlemiş olduğumuz bu panelde konuşalım tartışalım, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odamızın bizlere sağladığı imkânlarla düzenlemiş olduğumuz bu panel başlangıcı ve bitişi ile çok akıcı geçeceğine inanıyorum. Birbirinden değerli panelistlerimize katılımlarından dolayı da şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.

Ardından söz alan İŞKUR Hatay İl Müdürü Sayın Ahmet Karaveli, İŞKUR İşbaşı eğitim programı hakkında bilgiler verdi. Sözlerine devam eden Karaveli; ‘’ Başta üretim, kalkınma ve istihdam olmak üzere ülkemizin kalkınmasına, milli refahımıza yaptığınız katkılar için hepinize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İş-Kur olarak yürüttüğümüz, çalışma eğitim programı diğer ifadeyle staj programı. Birçok iş yerinde bu program uygulanıyor. Bu program azami 160 iş gününden yürütülüyordu. Sonradan yapılan mevzuat değişikliğiyle bu 320 fiili güne çıktı. Daha önce programın uygulanması esnasında ve sonrasında işverenler açısından çeşitli zorlukları vardı. Çalışan sayısının düşmemesi ve her ay iş gücü çizelgesinin kontrol edilmesi, işçi sayısında değişiklik ve azalma olmaması gibi çeşitli zorlukları vardı fakat program son derece sadeleştirildi ve işveren açısından hemen hemen hiçbir yükümlülük taahhüt gerektirmeyecek bir hale geldi.

Yaklaşık 320 fiili gün bir yılı aşıyor bu İş-Kur olarak biz günlük 50 TL ödüyoruz, 26 fiili gün için bu tutar 1.300 TL oluyor. Stajyerlere ödeme yapıyoruz. Stajyerlerin sağlık sigortasını yapıyoruz, iş kazası meslek hastalığı sigortası yapıyoruz işverenimize maddi olarak hiçbir külfeti olmuyor.” Dedi. Panelde konuşma yapan Sosyal Güvenlik Hatay İl Müdürü Hamit Bal, Sosyal güvenlik konuları ve Yeni Asgari ücret ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Panele konuşmacı olarak katılan Yeminli Mali Müşavir Zafer Kutlu ise, yeni asgari ücretin uygulama tasarısı ve yeni kıdem tazminatı tasarısı ile ilgili silgiler verdi. Kutlu sine vizyon destekli olarak yaptığı konuşmasında: ”Türkiye’nin çalışma hayatını, sosyal hayatını ve ekonomik yaşamını çok yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konularına değinmek istiyoruz.

Bu toplantıda hem genel kültür düzeyinde, hem de meslektaşlarımıza yeni kanunları yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi. Kutlu, Dünyada ve Türkiye’deki kıdem tazminatları konuları ile Türkiye’deki sendikaların görüşlerine de değindiği konuşmasında: “Asgari ücret ve kıdem tazminatı konusu dünyada 180 ülkenin sadece 13 tanesinde yok diğer ülkelerinde vardır. 170 ülkenin 17’sinde yarı zorunlu vaziyette, 153 ülkede ise zorunlu halde kıdem tazminatı var. Ülkemizde de kıdem tazminatı vardır. Temel yaklaşım gün sayısı düşerek kıdem tazminatı da düşecektir. Bu da sendikaların ortak görüşü” dedi. İşçilerin istihdam şartlarına da değinen Kutlu, işletmelerin niteliği veya büyüklüğü bakımından hizmet sözleşmesi konularına da vurgu yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından dilek ve temenni bölümlerinde söz alan İskenderun Serbest muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül,” İTSO yönetimine böylesi önemli konular hakkında en yetkili birimler tarafından yapılan açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi. Panel sonunda ise, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen tarafından İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karaveli, Sosyal Güvenlik Hatay İl Müdürü Hamit Bal ve Yeminli Mali Müşavir Zafer Kutlu’ya plaket takdim edildi. İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül’de Paneli başarı ile yürüten İTSO 3.Meslek Komitesi üyesi Erol Aygen’e plaket takdim etti. İTSO Halil Şahin Meclis Salonunda düzenlenen panele İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO yönetim kurulu üyeleri Necat Özkaya ve Gassan Kuran, İTSO Meclis Üyeleri, işverenler, Mali Müşavirler, değişik iş kolunda çalışan işletme temsilcileri ve davetliler katıldı.

itso da asgari ücret toplantısı (1) itso da asgari ücret toplantısı (2)