“Türkiye’de Gençlerin Rolü ve Girişimcilik” Konferansı Düzenlendi

Mustafa Kemal Üniversitesi Nesl-i Hareket Topluluğu tarafından “Türkiye’de Gençlerin Rolü ve Girişimcilik” konulu bir konferans düzenlendi.

MKÜ Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi ÇETİN moderatörlüğünde Mütevelli Heyet Başkanı Av. Mansur Topçuoğlu ve Adil Hareket ve İhya Derneği (AHİD) Başkanı Mustafa Gözel konuşmacı olarak katıldı.

Girişimcilik, Değişim ve Gelişimin Doğal Bir Dinamizmidir

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Eren konferansta yaptığı konuşmasında, girişimciliğin bireysel ve toplumsal anlamda, ekonomik, sosyal, psikolojik ve teknolojik değişim ve gelişimin doğal bir dinamizmi olduğunu, girişimlerin istihdamı artırdığını, ekonomik büyüme sağladığını ve refahı artırdığını söyleyerek ‘bu yüzden bu kavram hem popülerdir hem cezbedicidir. Bir diğer cezbedici yön ise kendi işinin sahibi olup kararları kişinin kendisinin almasıdır.’ dedi.

MKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut ise ülkemizde girişimciliğin öneminin gittikçe daha fazla anlaşılmakta olduğunu ve geliştirilmesi amacı ile başta devlet ve sivil toplum olmak üzere birçok kişi, kurum ve kuruluş tarafından farklı içerikte destekler sunduğunu belirterek, ‘lisans eğitimi sırasında verilen girişimcilik eğitimleri gençlerin girişimciliği doğru anlamaları ve bir kariyer alternatifi olarak düşünebilmeleri için önemli bir fırsattır’ dedi.

Girişimcilik, İnsanın Kendini Tanıması ve Bilmesidir

Konuşmacılardan Av. Mansur Topçuoğlu, Türkiye’de girişimciliğin yanlış algılandığının altını çizerek girişimciliğin insanın kendini tanıması ve bilmesi olduğunu belirtti. Bu çerçevede girişimciliği; hayal etme, öngörülemeyeni öngörme, harekete geçme, risk alıp cesur olma, donanımlı olma ve yatırım yapılabilir olma kodları ile ve yaşanmış örneklerle açıkladı. Ayrıca bu kodların hepsini ise değişim kodunun kapsadığını belirtti. Gençlerin artık reaktif bir durumdan proaktif duruma geçerek, eylem ve isyandan çok, istemedikleri uygulamaları değiştirebilmek için beğenmediği kurumların başına geçmeyi ve oraları yönetmeyi hedeflemesi gerektiğinin de altını çizdi.

AHİD Başkanı Mustafa Gözel ise, “Adil Hareket ve İhya Derneği”nin yaptığı projelerden bahsederek ‘Derneğimiz ve tarihin bize biçtiği misyon nedeniyle adaleti hakkıyla icra etmeyi görev biliyoruz. Adaletin yanısıra özlediğimiz güzel günlere yeniden kavuşabilmek adına biz gençlere düşünmek, tefekkür etmek, eğitmek ve yönetmek gibi görevler düşüyor’ dedi.

Konferans sonunda ise katılımcılar arasından 3 öğrenciye burs imkanı sağlandı.

06