Vali Topaca Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde İncelemelerde Bulundu

Vali Yardımcıları Orhan Mardinli ve Bilal Bozdemir ‘in yanı sıra İl Jandarma Komutanı J. Kd.Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İskenderun Sahil Güvenlik Komutanı Kurmay Yarbay Erdinç Balkan ve ilgili kurum müdürlerinin de katıldığı inceleme gezisinde Sayın Topaca, teknik altyapısı tamamlanan ve 22 Ekim 2015’te faaliyete geçen Hatay Çok Yönlü 112 Acil Çağrı Merkezi’nin yapısı, işleyişi ve genel durumunu yerinde gördü.

Brifingin ardından yaptığı açıklamada Vali Topaca ülkemizde son dönemde Avrupa birliği projeleri çerçevesinde geliştirilen ve bütün çağrıların tek numarada toplanması ve oradan ilgili birimlere yönlendirilmesini sağlayan 112 Acil Çağrı Merkezi uygulamasının bütün dünyada uygulanan bir sistem olduğunun altını çizerek “Ülkemizde şu an itibariyle ayrı numaralara sahip olan emniyet, jandarma, sahil güvenlik, itfaiye, sağlık, orman, afet ve acil durum gibi çağrıların tek merkezde toplanması yönündeki uygulama, bizim ilimizde de belirli bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Şu an itibariyle bu merkezde il sağlık müdürlüğü, itfaiye, orman müdürlüğü, afad gibi kurumların çağrıları burada toplanmakta ve saniyelerle ifade edilebilecek çok kısa bir ön elemeden sonra ilgili birime, alınan adres bilgileri ve sesle birlikte iletilmekte, bu vesileyle de olaylara arazideki gerek sağlık ekibi, gerek güvenlik, gerekse de acil kurtarma ve yardım ekibi yönlendirilmektedir. Önümüzdeki bir iki ay içerisinde eksik olan birimleri de buraya aktardıktan sonra proje tamamıyla uygulanmış olacak. Bu uygulamayla birlikte, her şeyden önce vatandaşlarımızın sıkıntısı neyse onunla ilgili birime aktarılarak vatandaşlarımızın taleplerine çok hızlı bir şekilde cevap verilmiş oluyor. Tabi bir başka avantaj da gereksiz çağrıların önüne geçilmesi. Gerçek anlamda yardım isteyenlerin oranı maalesef ki %2,5 gibi bir seviyede. Geri kalan kısmı ise bilgi almak gibi değişik amaçlardaki çağrılar oluşturuyor. Bu tür önemli kurumları gereksiz yere meşgul etmek, gerçek anlamda yardım isteyen insanlarımızın mağdur olmasına yol açabileceğinden bu hususta vatandaşlarımızın daha dikkatli, bilinçli ve sorumlu davranacaklarını umuyorum. Niteki bu konudaki yasal düzenlemeyle birlikte cezai müeyyidenin de uygulamaya konulması yakın bir zamana kadar gerçekleşmiş olacak”dedi.

Bu merkezimizin, ilgili kurumlarımızı da gereksiz çağrılardan kurtararak acil durumlara daha çabuk müdahale edilmesine imkan sağlayacağını ifade eden Vali Topaca “Böyle bir merkezin olması, herhangi bir kriz durumunda bütün kurumların aynı anda koordineli olarak birlikte hareket etmesini sağlamasının yanında bizlere de, aldığımız bilgilerle anında karar alma ve değerlendirme hususunda çok yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Hatay Acil Çağrı Merkezi, Hızır Acil (112), Yangın İhbar (110), Polis İmdat (155) ve Jandarma İmdat (156) başta olmak üzere tüm acil numaraları 112’ye sabitleyecek ve 112 Acil Çağrı Merkezi arandığında tüm numaralar otomatik olarak devreye girecek. Gelen taleplere göre ilgili kurum, santralden yönlendirilecek. Acil çağrı telefonlarının “112” olarak tek numarada birleşmesiyle birlikte hem vatandaşlarımızın mağdur olmaması sağlanacak, hem zamandan tasarruf edilecek, hem de acil durumda olaylara müdahale kolaylaşacak.

2 12 16