Başkan Savaş, Cnn Türk Ekranlarında Türkiye’ye Hatay’ı Anlattı

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 27 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.00’de CNN Türk ekranlarında Duygu Demirdağ’ın sunumuyla ekranlara gelen Ana Haber Bülteni’nin canlı yayın konuğu oldu.

“HATAY’DA HUZURA DAİR BİR SIKINTI YOK”

Ortadoğu’da ve özellikle Suriye’de yaşanan gelişmelerin en yakın tanığı olan şehirlerden biri olan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak izleyicilerin karşısına çıkan Başkan Savaş, öncelikli olarak Hatay’la ilgili olarak çeşitli mecralarda yaratılan savaşın ortasında kalmış, güvensiz şehir algısının gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

“UMUYORUM Kİ SURİYE’DE KALICI BARIŞ SAĞLANIR VE HERKES KENDİ ÜLKESİNDE GÜVENDE OLUR”

Demirdağ’ın Suriye’de yaşanan gelişmelerin ve yarattığı sorunların Hatay’a yansımalarıyla ilgili açıklamalar yapan Başkan Savaş, “Hatay, son 5 yılı bayağı yoğun ve yorgun geçirdi. 500 bine yakın mülteci Hatay’da yaşıyor. 20 bine yakını kamplarda, geri kalanı ise ilçelerde akrabalarının yanında ya da kiraladıkları evlerde yaşıyor. Biz çıkan savaşta Hatay’da kaos ortamının yaşanmasına müsaade etmeden bugüne kadar geldik. Umuyorum ki Suriye’de kalıcı barış sağlanır ve herkes kendi ülkesinde güvenle yaşamaya devam eder” şeklinde konuştu.

“ORTADOĞU’DAKİ KAOS ORTAMININ ŞEHRİMİZE YANSIMAMASI İÇİN 2500 TOPLANTI YAPTIM”

Suriye’de yaşanılan olaylardan sonra Hatay’da ne değişti sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “Basın Hatay’da her gün bomba patlıyormuş gibi algı oluşturuyor. Bomba her yerde patlıyor. Paris’te de patladı Ankara’da da. Terörün ne zaman nerden geleceği belli olmuyor. Ben Antakya Belediye başkanlığı döneminde de şimdi de birçok kanaat önderleri ile sıkıntılar yaşanma ihtimaline karşı 2500 birlik, beraberlik ve huzura yönelik toplantı gerçekleştirdim. Hatay çok renkli bir şehir. 3 tane farklı dine ev sahipliği yapıyor. Bizim hiçbir rengimiz diğer renklerden rahatsız olmuyor. Gelen misafirlerimize de o şekilde yaklaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HATAY, TOPRAĞININ BEREKETİ VE SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİYLE YATIRIM YAPMAYA DEĞER BİR ŞEHİR”

Hatay’da yapılan ve yapılabilecek yatırımlara da değinen Başkan Savaş, “Tabii ki son dönemde yaşanılan olaylar sebebiyle Hatay’da yatırım gerilemiş durumda. Barışın sağlanmasından sonra sadece Suriye’ye değil 5 ülkeye daha ihracat yapacağız. Hatay’da dünyanın en büyük mozaiklerinden sayılan bir parça var. Gerek turizm gerek ekonomik diğer alanlarda çok büyük yatırımlar gerçekleştiren holdingler var. Maalesef son beş yıldır insanlar yatırım konusunda biraz çekinceli. Çimento sektörü, demir çelik sektörü gibi sektörlerimiz Ortadoğu’daki kaos yüzünden bayağı geriledi. Turizm anlamında da gerileme söz konusu. Ama Hatay Roma döneminden itibaren Ortadoğu’da köprü vazifesi yapmış. Ayrıca Hatay’da deniz, doğa, kaplıca ve din turizmi var. Zamanının en büyük değeri olan İpek Yolu buradan geçmiş. Ovamızın, toprağımızın bereketi, gübre ve enerji sektörleri ve yatırıma açık daha birçok sektörle Hatay gelecek için yatırım anlamında ideal bir şehir” dedi.

SURİYE’DE SAVAŞ DEVAM EDER Mİ SORUSUNA BAŞKAN SAVAŞ’TAN KONJONKTÜREL CEVAP: EGEMEN GÜÇLER İSTERSE BARIŞ GELİR

Ortadoğu’da ve özellikle Suriye’de savaşın devam etmesi durumunda neler olabileceği sorusuna konjonktürel bir yaklaşımla cevap veren Başkan Savaş, “Egemen güçler Suriye’deki savaşı bitirmiş. Buradaki küçük gruplar çatışmaya devam ediyor ama yakında aldıkları destekler kesilince onlar da pes edecek. Önemli olan egemen güçlerin barış istemesi” şeklinde konuştu.

“HATAY 2 ULUSLARARASI DEV ORGANİZASYONLA DÜNYA VİTRİNİNDE BOY GÖSTERECEK”

Sunucu Demirdağ, Başkan Savaş’ın Hatay’ı kalkındırmak ve önü açık bir kent yapabilmek adına yaptığı önemli girişimlerin olduğunu bildiklerini belirtirken, bu girişimlerle ilgili olarak ayrıntılar paylaşılmasını istedi. Başkan Savaş söz konusu girişimlerle ilgili olarak uluslararası birçok organizasyonda Hatay’ı ön plana çıkaracak çalışmalarla göz önünde olduklarının altını çizerek “Dünyanın en büyük Gayrimenkul Yatırım ve Emlak Fuarı olarak Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek MIPIM’e birçok proje ile katılıyoruz. Müze oteli Türkiye’de sadece iki yerde var. Buna benzer Hatay’ı cezbedici kılan gayrimenkul ve emlak projeleriyle kentimize yatırımcı çekmeye çalışacağız” dedi.
Konuşmasının devamında EXPO 2016’yla ilgili olarak da konuşan Başkan Savaş, “EXPO 2016’da bu sene “Çiçek ve Doğa” temasıyla ürettiğimiz projeler fuarda sergilenmek üzere davet edildi. Tüm dünyanın huzuruna Antalya’da 6 buçuk ay boyunca görücüye çıkacak olan Hatay’ın hak ettiği değeri alması için yılmadan çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SAVAŞ, HOŞGÖRÜSÜ DÜNYACA BİLİNEN HATAY’A NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ’NÜN GELECEĞİNE İNANIYOR

2 yıl önce Hatay’da yer alan toplumsal her renkten oluşan Medeniyetler Korosu ile Nobel Barış Ödülü’ne aday olduklarını kaydeden Başkan Savaş, o dönem elde edilemeyen Nobel başarısının, önümüzdeki senelerde Hatay’ın kendine has özellikleriyle elde edileceğine olan inancını dile getirdi.

image_1