Dörtyol’da Ecrimisil Fiyatları Masaya Yatırıldı

Dörtyol’daki hazine arazilerinin kira bedelleri konusunda Dörtyol Kaymakamlığı toplantı salonunda Malmüdürü Cahit Can, Müdür Yardımcısı Mustafa Özkayalar ve Şef Şükrü Keskin ile muhtarların katılımıyla geçtiğimiz hafta içerisinde bir toplantı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mal Müdürü Cahit Can, hazine arazilerinin kira bedellerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen bir cetvele göre alındığını, Malmüdürlüklerinin fiyat belirleme ve artışlarında herhangi bir uhdesinin bulunmadığını belirtti.
Muhtarlar vatandaşların kiraladıkları araziyle kendileri ev yapsa dahi ev için kira ödemek zorunda kaldıklarını belirtmesi üzerine bunun içinde yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu ifade edildi.
Dörtyol’da esnaflık yapan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Cengiz Filitoğlu yaptığı yazılı bir açıklamayla Hatay Milletvekillerine seslenerek ecrimisil sorununu çözümü için meclis önergesi hazırlamaları çağrısında bulundu.

Cengiz Filitoğlu ecrimisillerin kat kat artmış olduğunu ve bu arazilerde yaşayan insanların çok büyük bir kesimini ise dar gelirli insanların oluşturduğunu belirterek yaptığı çağrıda; “Sizinde bildiğiniz gibi Hatay’da güvenlik nedeniyle hazine arazileri satışları yasaktır, ama cumhuriyet tarihinden bu yana yoksul ve gariban naçar oldukları için vatandaşlar bu hazine arazi üzerinde ev yapmışlardır. Ecrimisil diye bir vergi hasıl olmuştur. Son zamanlarda öyle bir artmış ki bire 10 bine çıkmıştır.

Buna inanın size en basit bir örnek vereyim 2009 – 2011 tarihinde gelen ecrimisil 842,96 metre yere 456.29 TL gelmiş, aynı yer için 2011-2014 te 56.9 mt eksik olmasına rağmen 16,631,77 TL gelmiştir. Bu örnek gibi Hatay’da binlerce vatandaş vardır. Zaten sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal hazine arazilerinin vatandaşa satışı ile ilgili bir projesi var. Bizlerde Hataylılar olarak ondan yararlanmak istiyoruz. Siz şayet Hatay Halkını bu ıstıraptan kurtarmak istiyorsanız, yüce meclise bir önerge vererek bir defaya mahsus 2015 ten önce evi olan vatandaşa satmak üzere yeni çıkaracağınız bir yasayla Hatayımızı bu sorununu çözebilirsiniz. Bu konuda hassas ve duyarlı davranacağınıza inanıyor, şahsım ve Dörtyol’da bu sıkıntıyı yaşayan hemşerilerim adına saygılarımızı sunarız” dedi.

dörtyol