Büyükşehir Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dikkat Çekti

İskenderun Hizmet Binası konferans salonunda gerçekleştirilen Sağlık ve Çevre Birliği’nin(HEAL) düzenlediği İskenderun Körfezi’nde Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık’ adlı rapor tanıtım paneline ev sahipliği yaptı.

‘İskenderun Körfezi’nde Yeni Kömür Projeleri ve Sağlığın Durumu’ ve ‘İskenderun Körfezi İçin Sağlıklı Bir Enerji Geleceği Nasıl Kurulur’ ana başlıklarının konuşulduğu panele Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hatay Milletvekili Birol Ertem, HBB Belediye Başkan Vekili İlmittin Boz ve HBB Daire Başkanları, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile HBB Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon’un yanı sıra çok sayıda akademisyen, çevre sağlığı hususunda faaliyet gösteren oda ve dernek temsilcileri katılım gösterdi.

HBB’DEN ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI GÖZETEN KURULUŞLARA TAM DESTEK

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Boz, “Hatay’ın temiz ve sağlıklı bir yaşam bilinci geliştireceğine inandığımız bu panele ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yaşanabilir bir Hatay için emek veren Sivil Toplum Kuruluşu(STK), odalar ve derneklerle birlikte hareket edeceğiz. Bu kuruluşlara gereken desteği sağlayacağız” açıklamasında bulundu.

Panelin ev sahiplerinden Hatay Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı , “Sağlıklı bir çevre olmadan sağlıklı yaşam mümkün olamaz. Havanın suyun ve toprağın kirliliğinin önlenemediği bir dünyada sağlıklı bir gelecek kurma çabaları beyhudedir. Bu nedenle kalkınma faaliyetleri insan ve çevre sağlığı gözetilerek gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞEL: İSKENDERUN’DAKİ HAVA KİRLİLİĞİ WHO STANDARTLARININ ÇOK ÜZERİNDE

İskenderun’un mevcut hava kirliliğine dikkat çeken Sağlık ve Çevre Birliği Hava Kalitesi ve Enerji Danışmanı Deniz Gümüşel, İskenderun’da hava kirliliğini oluşturan ağır metal oranlarının Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO) belirlediği standartların çok üzerinde olduğunu ifade ederek planlanan termik santrallerin yapılması halinde çevre ve insan sağlığının ciddi oranda tehlikeye düşeceğini belirtti.

BÖLÜKBAŞI: TEMİZ HAVA, SU VE GIDAYA ULAŞMAK İNSANLIK HAKKIDIR

Temiz hava, su ve gıdaya ulaşabilmenin en temel insanlık hakkı olduğunu vurgulayan Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aile Hekimi Dr. Sadun Bölükbaşı, güneş ve rüzgârdan elektrik elde ederek aydınlık ve sağlıklı bir gelecek yaratılabileceğine dikkat çekti.

ÖDEMİŞ: ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURMAK HUSUSUNDA STK’LARA VE MESLEK ODALARINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Kapsamlı panel programda İskenderun Körfezi için sağlıklı bir enerji geleceğinin nasıl kurulacağı ve bu süreçte sağlıkçıların nasıl bir rol oynaması gerektiği de konuşuldu.

‘İskenderun Körfezi’nde Yeni Kömür Projeleri, Çevre ve Sağlığın Durumu’ başlıklı ilk oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Türkiye’nin en büyük 2’nci rüzgâr enerjisi üretim merkezi olan Hatay’da termik santral yatırımı yapmanın yanlış olduğuna değindi. Termik santrallerin yaratacağı doğa tahribatının asit yağmurlarına neden olacağı bilgisini paylaşan Ödemiş, asit yağmurlarının toprak verimliliğini ciddi anlamda tehdit edeceğinin altını çizerek tüm bunların önüne geçebilmek için STK’lara ve meslek odalarına büyük görev düştüğünü belirtti.

HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Panelde, fosil yakıtların kullanımının azaltılmasının, ilkim değişikliğinin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini önlemenin önemli bir koşulu olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Kömürden elektrik üretiminin doğurduğu sağlık sorunlarına da değinen konuşmacılar, hava kirliliğine sebep olan maddelere uzun süre maruz kalmanın bronşit, amfizem, akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığına dikkat çekti.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER YERİNE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI TERCİH EDİLMELİ

Enerji üretiminde, çevre ve halk sağlığını tehdit eden kömürlü termik santraller yerine Hatay’ın sahip olduğu güneş ve rüzgâr potansiyeline uygun yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan katılımcılar, termik santrale hayır demenin bir insanlık görevi olduğunu ifade ettiler.

panel (1) panel (2) panel (3) panel (4) panel (5) panel (6) panel (7)