Katarakt ameliyatları FAKO ile artık daha kısa sürüyor

Göz sağlığımızı tehdit eden bir çok hastalık olduğu bilinir. Ancak bu hastalıklar içinde özellikle bir tanesi önem derecesi ve tedavisinde elde edilen başarılı sonuçlarla diğer hastalıklardan ayrılır. Bu hastalık hemen hemen herkes tarafından bilinen katarakt’tır. Katarakt hakkındaki en çarpıcı gerçek, görme yeteneğinin giderek kaybedildiği ve tedavinin geciktirilmemesi gerektiğidir. Teknolojinin insan yaranına sunduğu geniş imkanlar sayesinde katarakt hastalığının tedavisinde gelinen başarılı nokta ise yüz güldürücüdür. Özellikle FAKO tekniği olarak isimlendirilen, halk arasında ise lazerli ya da dikişsiz ameliyat olarak bilinen en son yöntem sayesinde artık katarakt ameliyatları korkulan bir ameliyat olmaktan çıkmıştır.
Ameliyatın başarısı ameliyathane ortamının güvenilirliğine , kullanılan malzemenin kalitesine ve tabiî ki cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca kullanılan merceklerin kalitesi, fonksiyonel olması ve hesaplamaların tam yapılması ameliyatın başarısını direkt etkiler.

Katarakt nedir?

Katarakt göz merceğinin (lens) saydamlığını kaybetmesi ve kesifleşmesi (buğulanması) sonucu oluşur. Göz merceği renkli tabakanın arkasında yer alır ve gelen ışığın gözün sinir tabakası üzerindeki alıcı hücreler üzerinde odaklanmasını sağlar. Lensin keşifleşmesi ve ışık geçirgenliğinin azalması sonucunda yani katarakt geliştiğinde alıcı hücrelere ışık ve görüntü yeteri kadar ulaşmayacak ve böylece görme azalacaktır.
Katarakt neden olur?

Yaşlanma, genetik rahatsızlık, göz içi reaksiyonlar, göze gelen darbeler, göz içi mikrobik rahatsızlıklar vb. katarakta neden olabilir, ancak en sık görülen yaşlanmayla ortaya çıkan katarakttır. Bu durumda ilerleyen yaşla beraber lenste hücre artışı olur ve metabolizma bozulur, görme zamanla azalır.
Tedavi yöntemi nedir?

Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak ne zaman ameliyat gereklidir sorusunun cevabı ameliyatta kullanılan tekniğe bağlıdır. Gözde Tıp Merkezinde en son yöntem olan FAKO (fakoemülsifikasyon ) tekniği ile katarakt ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntemde ameliyat için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye gerek olmadığından hasta uzun bir müddet az görerek yaşamak zorunda değildir.
FAKO’lu katarakt ameliyatında klasik cerrahideki gibi dikiş yoktur. Bu nedenle de, halk arasında lazerli ya da dikişsiz yöntem olarak bilinir. Bu teknikte, göze 3 mm’den küçük bir kesiden girilir, lensin zarı yuvarlak olarak çıkarılır, katarakt yani keşifleşmiş göz merceği ultrason dalgaları veren bir cihaz ile sıvılaştırılarak emilir, yerine katlanabilir yeni göz merceği yerleştirilir. Bu ameliyatta kullanılan mercekler dikişli katarakt ameliyatında kullanılan merceklerden farklıdır.
Gözde Tıp Merkezinde deneyimli uzman hekimleriz ve kullanılan son teknoloji ile kaliteli mercekler sayesinde hastalarımızın menmuniyet derecesi bir hayli artmaktadır.
FAKO’lu katarakt ameliyatına hasta nasıl hazırlanır?

Hasta muayenesi ile aynı gün ameliyata alınıp, ameliyattan sonra hemen taburcu edilebilmektedir. FAKO’lu katarakt ameliyatı olacak hasta, ameliyattan kısa bir süre önce bazı damlalar ile gözüne ön hazırlık yapılır. FAKO’lu katarakt cerrahisinde, özel durumlar dışında, genel veya lokal anestezi yoktur. İnvasif lokal uygulanır. Hasta ameliyata sadece gözü uyuşturan damlalar koyularak hazırlanır. Hasta daha sonra, ameliyathaneye alınır. FAKO’lu katarakt ameliyatına giren hastanın ameliyatı son teknoloji sayesinde 15 dakika sonra bitmiş olur. Hasta hemen taburcu edilir.Eski yöntemler gibi iğne ve dikiş olmadığı için de ameliyattan sonra da erken dönemde net görmeye başlar.
Dünya Göz Hastanelerinde uzun yıllar Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan hekimlerimiz, Hatay halkına dünya ile eş zamanlı tekniklerle ve sistemle hizmet vermenin haklı gururunu taşıyor.
FAKO ile katarakt ameliyatı hastaya şu avantajları sunuyor:

15dakika sürer, özel bir mikroskopla yapılır ve bu esnada hastalar herhangi bir şey hissetmez.
Uygulamanın hiçbir aşamasında iğne kullanılmaz.
2.2 – 2.8 mm gibi son derece küçük bir kesi aralığından yapılır, dikiş atılmadığı için gözün bütünlüğü bozulmaz.
Ameliyat sonrası görme klasik cerrahiye göre çok daha net olur.
Operasyon sonrası daha hızlı iyileşme sağlanır.
Son 20 yıldır kullanılan Fako sistemi daha geniş ve değişik teknolojilerle özellikle son teknolojik ürünlerden torsiyonel ve fonksiyonel fako cihazları tercih edilerek, en kaliteli ve fonksiyonel merceklerle Gözde Tıp Merkezinde yüksek başarı oranlarıyla yıllardır yapılmaya devam edilmektedir.
Gözde Tıp Merkezi hizmet vermeye başladığından beri ( 13.11.2013’ten beri ) yaklaşık 1000 hastaya yapılan katarakt ameliyatlarında başarı oranı % 100 olarak belirlenmiştir.

gözde tıp merkezi tam sayfa (3) gözde tıp merkezi tam sayfa (4)

Önceki İçerikMotorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavının Yapılacağı Okullar Belli Oldu
Sonraki İçerikDevlet Tiyatroları İskenderun’da