“Büyüyen Kobi’ler” Paneli Hatay İş Dünyasının Katılımıyla Gerçekleştirildi

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ilimize konuk olan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Heyeti ile Hatay’ın kalkınması, bölgemize yatırım sağlanması ve işadamları için bölgemizin bir cazibe merkezi haline getirilmesi noktasında önemli istişare toplantılarına katılmaya devam ediyor.

İlimizin ekonomik dinamiklerinin çok büyük bir katılımıyla gerçekleşen ve TÜSİAD ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED) işbirliğinde organize edilen “Büyüyen Kobiler” paneli 06 Ocak Cumartesi günü Hatay Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hatay İş Dünyası’nı heyecanlandıran panele, Başkan Savaş’ın yanı sıra, Hatay Valisi Ercan Topaca, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes ile beraberindeki heyet, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Federasyonu (DASİDEF) yönetimi adına Mehmet Kılıçlar, Antakyalı hayırsever işadamı Erol Bilecik ile Hatay İş Dünyası’nın önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları(STK) katılım gösterdi.

Panele, Ulu Önderimiz Atatürk ve silah arkadaşları için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Toplantının açılış konuşmaları ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve DASİFED yönetimi adına Mehmet Kılıçlar tarafından yapıldı.

image_10

ÇİNÇİN: ORTADOĞU’DA YANAN ATEŞ ÜLKEMİZİN VE İLİMİZİN EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

İlk sözü alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çinçin yaptığı konuşmada “ Konuşmamama başlamadan önce kısa bir süre önce hayatını kaybeden Mustafa Koç’un ailesine ve tüm sanayi camiasına baş sağlığı diliyorum. Hatay önemli coğrafyası olan bir ilimizdir. Ciddi anlamda bir lojistik filosu ve inanç turizmi adına Türkiye’mizin önemli bölgelerinden biridir. Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde ilimize gelen konuklara Amanos Tüneli Projesi tanıtıldı. Bir diğer konu ise Ortadoğu’daki ateşin yanmaya devam etmesi. Bu durum Hatay ekonomisini ve Türk ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Bir buçuk milyonluk şehrimizde Suriyelilerin sayısı oldukça fazla. Bu durum ekonomimizi etkilediği gibi alt yapı eksikliklerimizi de su yüzüne çıkmaktadır. Ayrıca Hayırsever Erol Bilecik’in destekleriyle yenilenen bu okul için teşekkürlerimi sunuyorum. 1200-1300 öğrenci kapasiteli bir okulda 3000 öğrenci öğrenim görüyor. Buradan meslek liselerinin eksikliğini görüyorum. Mesleki açıdan meslek lisesi öğrencileri hepimizin tercihi “ifadelerini kullandı.

KILIÇLAR: HATAY’A DAİR OLUMSUZ ALGIYI BİR FESTİVALLE KIRMAK İSTİYORUZ

DASİDEF yönetimi adına konuşan Mehmet Kılıçlar, “Suriye’de yaşanan olumsuz olaylar en çok Hatay’ı etkiledi. Bunun beraberinde Hatay için olumsuz bir algı oluşturuldu. Bu olumsuz algıyı yok etme konusundaki katkıları için TÜSİAD ve TÜRKONFED’e teşekkür ediyorum” diyerek Hatay’da bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmak için bir festival düzenlemek istediklerini kaydetti.

SYMES: KUTUPLAŞMAYI REDDEDİP BİRBİRİMİZİ ÖN YARGISIZ DİNLEYELİM

Gerçekleşen panelin önemine dikkat çekerek konuşmasını gerçekleştiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, “İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan geçmişte birçok uygarlığa ev sahibi yapmış, en önemlisi barış kardeşlik ve hoşgörü şehri Antakya’da sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hatay, Cami, Kilise ve Havra gibi ibadethanelerin sırt sırta iç içe yaşadığı bir yer. Komşularımızın bulunduğu durum Hatay’ı da içine alan ekonomik bir sıkıntı yaşatıyor. Tüm bunlarla birlikte Suriyeli misafirlerin kentin şu anda şehir nüfusunun yaklaşık yüzde yirmisini oluşturduğunu öğrendik. Bunların hepsinin bölgeye olumsuz etkileri oluyor. Evlerini terk eden komşularımızın yanı sıra kendi ülkemizde de aynı şeyler yaşanıyor. Ülkemizin bir bölümünde evlerini terk eden insanlarımız var. Her gün terör yüzünden Güneydoğu bölgesinden ölüm haberleri geliyor. Coğrafyamızı sarmış olan olumsuzluklar karşısında birlik ve beraberliği sağlamamız gerekiyor. Kutuplaşmayı reddedip birbirimizi ön yargısız dinleyelim. Barışı baki kılmak için etraflıca konuşalım, tartışalım, problemlerimizi konuşarak halledelim. Bu kaos ortamının üstesinden ancak bu şekilde gelebileceğimize inanıyorum. Terörün bizi Türkiye’nin potansiyelini arttıracak reformlardan uzaklaştırmasına kesinlikle izin vermemeliyiz. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle iş alanlarında teknolojinin de arttığını görüyoruz. Hatayımızın her alanında sosyal medya ile yaşıyoruz. Eskiden günlerce sürebilen işler, teknolojiyi doğru kullanmamızla birlikte dakikalara inebiliyor” dedi.

SYMES: ÇAĞIMIZIN YENİ ENDÜSTİRYEL VİZYONU OLAN DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ GERÇEKLEŞİYOR

Ayrıca yeni sanayi akımı dört sıfır hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Symes, Çağımızın yeni endüstriyel vizyonu olan dördüncü sanayi devremi gerçekleşiyor. Bu yeni endüstrideki amaç; uyum, kaynak verimliliği ve ergonominin hem müşteriler hem de iş-değer sürecinde iş ortaklarının entegrasyonunu karakterize etmektir. Endüstri dört sıfır, geleneksel sanayiyi bilgisayarlaştırma yönünde teşvik etme ve yüksek teknoloji ile donatma projesidir” şeklinde konuştu.

image_3

KADOOĞLU: TÜRKONFED, TÜRK İŞ DÜNYASI İLE AVRUPA ARASINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ GÖREVİNDEDİR

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu da yaptığı konuşmada, “KOBİ’ler toplantısı için medeniyetler şehri Hatay’da olmaktan büktük gurur duyuyorum. TÜRKONFED olarak gücümüzü KOBİ’lerden alıyoruz. Bu güne kadar KOBİ’ler ile ilgili birçok konuda rapor hazırladık ve üst düzey yetkililere ulaştırdık ve ulaştırmaya da devam ediyoruz. Özellikle KOBİ’lerin finansmana erişim ve dönüşüm raporlarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece bir iş dünyası örgütü değil düşünce komisyonumuza yeni bir halka daha ekliyoruz. TÜRKONFED Türk İş Dünyası ile Avrupa arasında önemli bir köprü görevindedir. Küresel iş dünyasının günümüzün en önemli ayaklarından biri olan KOBİ’ler gün geçtikçe gelişmektedir. Dijital ekonomi bilgi sisteminin kalp atışlarıdır. Bilgi sistemini doğru kullanan girişimciler ayakta kalacaktır. TÜRKONFED olarak çalışmalarımızda iş dünyası için önemli adımlar atıyoruz. Unutulmamalıdır ki gücümüz sanayiyi destekleyen KOBİ’lerden gelmektedir. Büyüyen KOBİ’lerin hedefinin sürdürülebilir olması gibi birçok ortak adımla bu çalışmalar artırmalıdır” dedi.

SAVAŞ: DÜNYADA KAYBETMEYE YÜZ TUTMUŞ BİR GÜVEN KONUSU VAR

“REFAHA ÇIKMAMIZ, BİRBİRİMİZE SIMSIKI SARILMAMIZA VE GÜVENMEMİZE BAĞLI”

Hatay’ın ekonomik manada bir cazibe merkezi haline getirilmesi noktasında büyük çabalar sarf eden ve gerçekleştirilen panelin ilimize büyük yatırımlar olarak geri dönmesi temennisinde bulunan Başkan Savaş yaptığı konuşmada, “Biz Türkler zor zamanda yapılanı unutmayız. Heyetin burada 3 gün kalması bize moral verdi. Biz beş yıldır birbirimizi sahiplenerek buralara geldik. Hatay, 18 yıl Fransız’ların himayesinde yaşamış, sonra tek başına bir devlet olmuş ve en son Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmış bir devlettir. Gerçekten birikimli insanlar çok geniş düşünebiliyor. Bizim insanımız da birçok büyükten feyz alır. Kimden alınırsa alınsın güzel şeyler alınabiliyorsa her şey güzeldir. Görüyorum ki misafirlerimiz Kobilerin elinden tutuyor. Gençlerimizin elinden tutuyor, kadınlarımızın ellerinden tutuyor. Hatay’da bankalar kredi verirken işadamlarına batmış gözüyle bakıyor. Devletimizden bununla ilgili bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Hükümetten Hatay’a nefes aldıracak bir destek istiyoruz. Sanayicilerimizin üretim yapabileceği sanayi sitesi için bakanlığımız ve bizler canla başla çalışıyoruz. Dünyada kaybetmeye yüz tutmuş bir güven konusu var. Ticari dünyamızın güven ve empati konusunda önemli adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin refaha çıkması için birbirimize sımsıkı sarılmamız ve güvenmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAVAŞ, TÜSİAD VE TÜRKONFED’TEN HATAY’A BARIŞ VE DOSTLUK ADLI OKULLAR YAPILMASINI TALEP ETTİ

Konuşmasına kardeş şehir Aalen’in okul yaptırılmak üzere gerçekleştirdiği maddi yardımlardan bahsederek devam eden Başkan Savaş, TÜSİAD ve TÜRKONFED’ten Hatay’a okullar yapmaları ricasında bulundu. Okulları, dostluk ve barış olarak adlandırmak istediklerini vurgulayan Başkan Savaş’a katılımcılar alkışlarla destek verdi.

VALİ TOPACA: BU ZİYARET HATAY’A DAİR OLUMSUZ ALGININ ORTADAN KALKMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Panelin değerlendirme konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Hatay Valisi Ercan Topaca, “Bu ziyaret Hatay’ın hiç hak etmediği algının ortadan kalkmasına katkı sağlayacak. Bugün yapılan panelin katılımcıların ufuklarını açmasını diliyoruz. Dışarıdan gelen arkadaşlarımızın görüşleri burada olan arkadaşlarımızı olumlu yönde etkileyecektir. Hatay insanların hoşgörüsü ve toprağının verimliliği ile ancak burada yaşayanların görebildiği çok farklı dünyanın ender şehirlerinden birisidir. Tarihte de böyleydi bugün de böyle inşallah gelecekte de böyle olacaktır. Burada mezhep, ırk ve din kavgaları yoktur. Birbirlerini kucaklayarak yan yana yaşamasını bilen bir şehir. Aslında şu anda bu gün dünyadaki savaşların bir sebebinden dolaylı yoldan bahsediyoruz. Suriye’deki olaylar, kendi ülkemizde de yaşadığımız hepimizin üzüntü ile takip ettiğimiz şehitler verdiğimiz günler bizi bir hayli üzüyor. İnsanlar büyük acılar yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti çok stratejik bir yerdedir. Herkesin müdahale etmek istediği bir ülkede yaşıyoruz.

TOPACA: BAŞKAN SAVAŞ’IN “BİRBİRİMİZE GÜVENİRSEK VE DESTEK ÇIKARSAK KORKULAN ŞEYLER BAŞIMIZA GELMEZ” SÖYLEMİ YERİNDE BİR TESPİT

Vali Topaca konuşmasına şöyle devam etti, “Daha önce birçok yerde valilik yaptım. Ama Hatay’a gelmeden önce bazı insanların yapmak istediklerini görememiştim. Millilikten uzak bizleri birbirimize düşürmeye çalışan birçok fitne tohumu ekmek isteyenler var. Onlara fırsat vermemeye çalışıyoruz. Şu an 399 bin Suriyeli var. 20 metrekarelik çadırları onlar içim saray gibi. Doğup yaşadığı yerleri bırakıp buraya geliyor. Biz dostumuzu düşmanımızı bilirsek böyle bir şey yaşamayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız aslında güzel bir şey söyledi. Birbirimize güvendiğimiz ve destek çıktığımız takdirde korktuğumuz şeyler başımıza gelmeyecek” dedi.

ÜNLÜTÜRK: BORGİP PROJESİ, BÖLGEDEKİ YEREL YATIRIMCILARIN GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK EDİYOR

TÜSİAD ve TÜRKONFED Heyetleri, 05.02.2016 tarihinde Antakya Şehir Kulübü’nde ağırlandıkları yemekte gerçekleştirilecek panelle ilgili Hatay İş Dünyası’na önemli bilgiler aktarmıştı.

06.02.2016 tarihinde gerçekleştirilen panelde, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk “Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP)” sunumu ile “TÜSİAD ve TÜRKONFED tarafından yürüttüğümüz BORGİP Projesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sanayinin büyümesi, yatırımların artması, iş ortamın gelişmesine katkıda bulunabilmek için, yerel iş insanlarını, yerel firmaları ve girişimcileri odağa alan yepyeni bir yaklaşımla hareket ediyor. Dışarıdan yatırım beklenmesi yerine bölgedeki yatırımcıların, girişimcilerin teşvik edilmesi, desteklenmesi, yerel iş insanlarının başarılı örnekler oluşturmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“KOBİ’lerde Teknoloji Kullanımının Arttırılması” konusunda istişarelerin de yapıldığı panelin moderatörlüğünü TÜSİAD Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu Başkanı Erol Bilecik gerçekleştirdi. Panelde teknoloji kullanımının KOBİ’lerin rekabet gücü, pazar payının arttırılması ve yenilikçilik açısından katkıları ele alındı. Ayrıca KOBİ’lerde teknoloji kullanımının arttırılması için kullanılabilecek finansman modelleri, ilave teşvikler ve hibe programlarına da değinildi.

image_5 image_12