Hedef; pırıl pırıl bir çevre

Çevre kampanyalarını radyoda anlattı

Çevreye olan duyarlılığını çeşitli kampanyalarla ortaya koyan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, TRT Çukurova Radyosu’nun öğle kuşağında yayınlanan ‘Akdeniz’den Toroslara’ programının canlı yayın konuğu oldu. Çevre koruma konusundaki hassasiyetini eğitimle destekleyen Başkan Culha, Gülden Döşer’in hazırlayıp sunduğu radyo programında ilçe genelindeki tüm okullarda başlatılan Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası ile Arsuz Kent Konseyi Çevre Sağlığı Koruma Grubu’nun talebi doğrultusunda hayata geçirilen Evsel Atık Yağları Toplama Kampanyası’nın detaylarını paylaştı.
“Arsuzlular çok şanslı”
Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası ve Evsel Atık Toplama Kampanyası’nın çok önemli bir proje olduğunu dile getiren ‘Akdeniz’den Toroslara’ programının sunucusu Gülden Döşer, “Yeryüzünde en çok pilleri tüketiyoruz. Bunların çok zehirli olduklarını ve doğada kendi kendilerine yüzyıllarca kaybolmadıklarını biliyoruz. Yaşam alanımızın her yerinde var olan pillerin doğaya verdiği zararı en aza indirmek için doğru bir şekilde toplanması gerekiyor. Ayrıca, lavabo deliğine dökülen yağlar da bir şekilde denize ulaşıyor ve deniz canlılarının hayatını sona erdiriyor. Bu da dolaylı olarak deniz hayatının bitmesi ve dolaylı olarak bizlerin de hayatın zora girmesi demek. Arsuz ne şanslı ki böyle önemli iki projeye başlamış çok duyarlı bir belediye başkanına sahip” diyerek, kampanyalarla ilgili sözü Başkan Culha’ya bıraktı.
“Bir atık pil, 5-15 yılda yok olur”
Çevreci ve doğaya saygılı bir belediye olarak konuya büyük bir hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Arsuz Belediyesi olarak, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevreye duyarlılık göstermek, daha temiz ve yaşanabilir bir çevreye kavuşmak, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, atık pil ve yağların geri dönüşümünü ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla ilçe genelinde çeşitli kampanyalar düzenliyoruz. Bu kampanyaları farklı derneklerle ve kuruluşlarla gerçekleştiriyoruz. Kısa adı TAP olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ile imzaladığımız protokol kapsamında, kullanım ömrünü tamamlamış ya da fiziksel olarak hasara uğramış atık pilleri düzenli bir şekilde toplayarak çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf etmek amacıyla tüm okullarımızı kapsayan Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası başlattık. Çevre ve insan sağlığı için büyük önem taşıyan kampanyamız 30 Nisan 2016 tarihinde sona erecek olup, en çok atık pil toplayan üç okulumuz ödüllendirilecektir. Kampanyamız hem okul yöneticilerimizden, hem de öğrencilerimizden yoğun ilgi gördü. Yapılan araştırmalarda çöpe atıldığı veya doğaya bırakıldığı zaman havayı, toprağı ve suyu kirleten bir pilin doğada yok olma sürecinin 5-15 yıl olduğu, bir küçük kalem pilin 4 metrekare toprağı kirlettiği ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirdiği, içerisindeki çeşitli kimyasal maddelerin de yeraltı sularına karışarak suyu kirlettiği tespit edilmiştir” dedi.
Hedef; pırıl pırıl bir çevre
Arsuz Kent Konseyi Çevre Sağlığı Koruma Grubu’nun talebi doğrultusunda hayata geçirilen evsel atık yağların toplanması ile ilgili kampanyanın da devam etiğini söyleyen Başkan Nazım Culha, “Bu kampanyamızda da ilçe genelindeki tüm yemek üretim tesisleri ve yemek satış noktalarından çıkan bitkisel atık yağları toplayarak doğanın kirletilmesinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton bitkisel yağın gıda amacıyla kullanıldığı, bu yağlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ oluştuğu ve bir kilogram atık yağın da 1 milyon litre suyu kirlettiği göz önüne alındığında, bu bilimsel veriler gelişi güzel bir şekilde doğaya bırakılan atık yağların da atık piller gibi doğada yarattığı tahribatı açıkça gözler önüne seriyor. Bu tahribatların önüne geçmek ve pırıl pırıl bir çevre yaratmak için bu kampanyaları önemsiyorum” derken, kampanyaları kamuoyuna duyuran TRT Çukurova ekibine de ayrıca teşekkür etti.

atık pil atık pil1