Tarım Öğretiminin 170. Yılı

Ziraat Fakültesi tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda tarım öğretiminin 170. yılı vesilesiyle konferans düzenlendi. Türkiye’nin tarımsal üretiminin mercek altına alındığı programda ProGen Tohum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda MKÜ Kurma ve Yaşatma Vakfı Başkanı olan Ali Özbuğday ‘Tarımsal Üretimin Planlanmasında Ürünler Arası Pariteler ve Destekleme Politikalarının Önemi’ adlı sunum yaptı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, konferanstaki konuşmasında, “Ülkemizde tarımsal faaliyetlere yönelik her türlü bilgi ve teknolojinin üretildiği ve öğretildiği 35 Ziraat Fakültesinde yetiştirilen Ziraat Mühendisleri tarımın kalkınmasına hizmet etmektedirler. Azalan tarım alanlarına rağmen, bugün tarım sektörü yaklaşık 77 milyon nüfus ve milyonlarca turisti beslemekte ve aynı zamanda da dış ticarete de büyük katkı sağlamaktadır. Bu da öğretim ve teknolojinin, tarıma başarılı bir şekilde uygulanmasının önemli bir göstergesidir.” dedi.

_DSC2833Üniversitemizde 1993 yılında kurulan Ziraat Fakültesi’nin bugüne kadar bölgenin tarımsal sorunlarına kalıcı çözümler üreterek üzerine aldığı misyonu yerine getirdiğini vurgulayan Rektör Kaya, “Bölgemiz tarımsal potansiyeli yüksek olan, polikültür ve büyük ölçüde sulu tarımın yapıldığı, tarım ürünleri ticaretinin ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirildiği, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirildiği bir bölgedir. Bu bağlamda Ziraat Fakültemizin akademik kadroları bilgi ve deneyimleri ile bu potansiyelin kullanılmasında önemli katkılar sağlamış ve sağlamaya devam etmektedirler.” diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Başkanı Ahmet Sever ise tarım eğitiminin tarihçesinden bahsettiği konuşmasında, “Ülkemizde tarım eğitimi 170 yıl önce 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama Çiftliğinde ‘Ziraat Mektebi’ adıyla başlamıştır.” dedi. Ziraat Mühendisliği eğitiminin en temel sorunun her üniversiteye bir Ziraat Fakültesi anlayışıyla fakülte açılması ve öğrenci sayılarının arttırılması olduğunu söyleyen Sever şöyle devam etti: “Ziraat Fakültelerinin çok fazla olan kontenjanları ülke gerçekleri ve kontenjan açıkları göz önünde bulundurularak, akademisyenlerin potansiyel ve deneyimleri de dikkate alınarak azaltılmalıdır. Son yıllarda hızla artan öğrenci kontenjanları sebebiyle yeterli istihdam da sağlanamadığından Ziraat Mühendislerinin iş bulmaları zorlaşmaktadır. Türkiye tarımsal kurumlarının ihtiyaçları göz önüne alınarak eğitim buna göre planlamalıdır.”
MKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş de tarımın, insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi yüce bir hedefe hizmet ettiğini söyledi. Tarımın değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle iç içe olması gerektiğini vurgulayan Üremiş, “Bu bağlamda çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha fazla ihtiyaç duyulmakta, önümüzdeki yıllarda ise Ziraat Mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile Ziraat Mühendisliğinin öneminin daha da artacağı bugünden bellidir.” ifadesini kullandı.
Etli pilav ve ayran ikramının yapıldığı konferans sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, MKÜ Kurma ve Yaşatma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday’a yapmış olduğu sunum için çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti. Ardından Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Prof. Dr. Veysel Eren ve akademisyenlerden oluşan heyet, yapımı tamamlanarak hizmete açılan Merkezi Araştırma Laboratuvarında incelemelerde bulundular. MARGEM Müdürü Doç. Dr. Akın Yakan tarafından cihazların tanıtımının yapıldığı incelemede, laboratuvarların işlevi ve bölgeye sağladığı katkılar anlatıldı.

_DSC2911 _DSC2902 _DSC2890 _DSC2849