Grip Salgını Uyarısı

Grip; influenza isimli bir virüsün neden olduğu, mevsimsel, yaygın, kişiden kişiye kolayca bulaşabilen ve her yıl salgın olarak görülen bir solunum yolu hastalığıdır. Çok farklı türlerde influenza virüsü bulunmaktadır.

Grip ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi pek çok hastalıkta bulunabilen belirtilerle kendisini gösterir. Hastalık, en sık tokalaşma ile ayrıca gripli kişinin öksürük, hapşırık ve konuşması esnasında etrafa yaydığı damlacıklar yoluyla bulaşır.

Hastalık çoğunlukla 7-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak özellikle gebeler, bebekler, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bazı risk gruplarında daha ağır seyrederek hayatı tehdit eden bir sağlık sorunu halini alabilir.

Hastalıktan korunmanın en etkili yolu özellikle risk gruplarının her yıl düzenli olarak aşılanmasıdır. Grip aşısının eylül-aralık ayları arasında yapılması tavsiye edilmekle birlikte, mart ayı sonuna kadar aşı yaptırılması önerilmektedir.

Kış aylarında artış gösteren gripten korunmak için;

Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemesi,
Sabun ve su ile ellerin sık sık yıkanması,
Kapalı mekânların havalandırılması,
Yüzeylerin su ve çamaşır suyunun 1/10 oranında sulandırılarak silinmesi ve temizlenmesi,
Okullar, kurumlar, işyerleri, askeri birlikler gibi toplu olarak yaşanılan yerlerde bulaşma riskine karşı tedbirlerin alınması,
Maske kullanılması,
Hastalık süresinde istirahat edilmesi önerilmektedir.

Önceki İçerikBelen’de tarih, çevre, doğa ve peyzaj gözetilecek
Sonraki İçerikBaşkan Savaş, Milli Mücadelede İlk Kurşunun Atıldığı Dörtyol’un Kurtuluş Yıldönümünü Kutladı