Jıca Kredisi İle 3 Dev Proje Hayata Geçiyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), çok büyük bir titizlik ile yürütülen görüşmeler neticesinde Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) Kredisi’ni almaya hak kazandıklarını duyurdu.

Amacı Suriye’deki iç savaş nedeniyle göçten etkilenen kentlerin altyapı projelerinin desteklenmesi olan 7 yılı geri ödemesiz ve 18 yıl vadeli olan bir finans kaynağı olduğunu belirten Genel Müdürlük, Hatay Su ve Kanal İdaresi’nin sunduğu birçok projenin de kabul gördüğünü ve HATSU’ya ilk etapta 125 Milyon TL kredi çıktığını belirtti.

HATSU İdaresi, proje kapsamında Antakya-Defne İçmesuyu Şebekesi, Erzin İçmesuyu Şebekesi, Kırıkhan Atıksu Arıtma Tesisi işlerine başlanacağını bildirdi.

2016 Yılında başlayacak olan işlerden Erzin İçmesuyu Şebekesi’nin 65 Bin kişiye yetecek kapasitede olduğunu bildiren Genel Müdürlük, 140 km içmesuyu şebekesi, 42 km abone hattı ve 39 km isale-bağlantı hattı döşemesi ile Erzin’in içmesuyu sorunlarını kökten çözecek olan projenin müjdesini verdi.

Genel Müdürlük, Merkez ilçe Antakya ve Defne’ye de proje kapsamında içmesuyu şebekesi döşeneceğini belirterek, 500 kilometrelik içmesuyu hattının 2016 yılında Antakya ve Defne’ye döşenmeye başlanacağını açıkladı. İdare, projenin 550 Bin kişi kapasiteli olduğunu aktararak, 2048 yılına kadar kente yeteceğini bildirdi.

HATSU İdaresi, proje kapsamında Kırıkhan Arıtma Tesisi’nde inşa edileceğini, kredi ön kabul sözleşmesinin imzalandığını ve projelerin bir bir hayata geçirileceğini bildirerek, Kırıkhan Atıksu Arıtma Tesisi uzun havalandırmalı aktif çamur prensibine göre dizayn edildiğini aktardı.

Arıtma tesisinin ilk aşamada 2026 yılına kadar günde 20 bin 800 m3 kapasite ile çalışacağını ve tesise gelen evsel atıksu “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun arıtımı sağlanarak yaklaşık 200 m’lik deşarj kanalı ile Karasu Deresi’ne deşarj edileceğini açıklayan Genel Müdürlük, Kırıkhan ilçesinin atıksuları Karasu Deresi’ne direkt deşarj edildiğinden çevre kirliliği ve buna bağlı olarak koku problemlerinin yaşanmasına yol açmaktayken bu atıksu arıtma tesisi projesinin uygulanması ile birlikte %90 arıtım sağlanarak çevre kirliliğinin önüne geçileceğinin altını çizdi.

2016 yılının ülkemize, ilimize ve coğrafyamıza iyilikler, huzur ile barış dileyerek 30 Aralık 2015 Çarşamba günü Ankara’da İller Bankası Genel Müdürlüğü huzurunda 1 yıldır çalışıp çabalanan ve 12 projenin sunulduğu ve 3’ünün kabul edildiği JICA kredisinin onaylandığını müjdeleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, onaylanan projelerden bir tanesi Antakya-Defne içmesuyu şebekesi, ikincisi ise Erzin içmesuyu şebekesi projesi ve üçüncü projenin de Kırıkhan Arıtma Tesisi olduğunu belirtti.

Birçok projeyle birlikte bu üç önemli projenin yaklaşık 125 milyon TL’lik JICA kredisiyle yapılacağını vurgulayan Başkan Savaş, JICA kredisinin en önemli yönünün 7 yıl geri ödemesiz, 18 yıl vadeli toplamda 25 yıl içerisinde çok düşük bir faizle geri ödeneceğini aktardı.

Bunun gibi kredileri Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde takip ettiklerini belirten Başkan Savaş, Hatay ile ilgili altyapı konusunda müthiş projelerin olduğunun altını çizerek, “Bu projelerimize destek anlamında bir kısmını kendi imkanlarımızla yapıyoruz, bir kısmını ise bunun gibi düşük faizli ve uzun vadede borçlanabileceğimiz borçlarla yapmaya gayret edeceğiz” dedi.

Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU’nun Hatay’a yapacağı bu hamlelerle Hatay halkının yanlarında olduklarını vurgulayarak, bu üç dev projenin Hatay halkına hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

JICA KREDİSİ İLE 3 DEV PROJE HAYATA GEÇİYOR (2) JICA KREDİSİ İLE 3 DEV PROJE HAYATA GEÇİYOR (3)